Economie

Mobieltje verklapt verblijfplaats

Het mobiele telefoniebedrijf O2 heeft donderdag een nieuwe dienst geïntroduceerd waarbij zaktelefoons de verblijfplaats van hun gebruikers prijsgeven. Deze zogenoemde Spotter werkt in heel Nederland. O2 verwacht dat Spotter vooral onder jongeren zal aanslaan.

ANP
18 April 2003 07:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

Spotter staat standaard uitgeschakeld. O2-klanten kunnen zich alleen laten traceren als ze daarmee hebben ingestemd. Daarbij kunnen ze ook aangeven wie hen absoluut niet mogen ’spotten’.

O2 deed met deze plaatsbepalingsdienst al ervaring op in Duitsland. „Daar is de dienst al ruim een jaar erg populair. Het leuke is dat je binnen een paar seconden achterhaalt waar iemand is, zónder te bellen”, vertelde een woordvoerster van O2.

Spotter is vooral bestemd voor jongeren van 13 tot 25 jaar. O2 wil geen cijfers geven over de gemaakte investeringen en de verwachte klandizie. Het potentieel is echter groot. Op 1 januari 2002 telde Nederland ruim 2,5 miljoen jongeren in de leeftijd van 13 tot 25 jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren.

Hoe werkt Spotter? Tim wil weten waar Marieke is. Hij geeft opdracht haar te zoeken via een mobiel tekstbericht (sms) of de O2-internetsite. Vervolgens achterhaalt O2 via de zendmasten de locatie van Mariekes mobieltje. Die coördinaten worden vergeleken met de plattegrond van Nederland. Daarna krijgt Tim voor 70 eurocent het volgende sms’je: „Marieke is gespot in Amsterdam-Zuidoost in de buurt van de ArenA.” Marieke krijgt een gratis tekstboodschap: „Je bent gespot door Tim.”

De techniek achter Spotter is niet nieuw. De mobiele internetservices van KPN (i-mode) en Vodafone (life!) maken eveneens gebruik van bepaalde zoekfuncties. Wie voor zaken in Den Haag is en daarna een pizza wil eten, kan zijn mobiel laten uitzoeken waar de dichtstbijzijnde pizzeria’s zijn.

De concurrentie kijkt evenwel met argusogen toe hoe deze nieuwe toepassing van O2 aanslaat. „We bekijken of we zoiets gaan brengen”, reageerde een KPN-zegsvrouwe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer