Auto-inbreker werkt steeds onzichtbaarder
Met een verbaasde blik kijkt de bestuurder naar zijn auto. Het voorportier dat gisteravond nog in het slot zat, staat wagenwijd open. Waar de radio hoort te zitten, gaapt een gat en het kleingeld uit de middenconsole is verdwenen. Van braak echter geen enkel spoor.
Inbrekers maken steeds vaker gebruik van geavanceerde technieken om een auto binnen te komen, zo stond begin augustus in verschillende kranten te lezen. Drie inbreekmethoden werden genoemd. Zo kunnen inbrekers de frequentie van de autosleutel op afstand kopiëren, het signaal van de sleutel storen zodat de auto niet op slot gaat en met zeer fijn gereedschap het slot lospeuteren.
Het kopiëren van sleutelfrequenties is een oud gerucht, aldus Henk Graafland van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. In eerste instantie betitelt hij het zelfs als een broodjeaapverhaal, maar daar komt hij even later op terug. „Bij de eerste generatie centrale deurvergrendeling op afstandbediening was het inderdaad mogelijk om tussen de sleutel en de deur te gaan staan en de frequentie op te vangen. Maar al snel werden sloten uitgerust met een steeds wisselende code.”
Het blokken van een signaal zodat de deur niet op slot gaat en het gebruik van ragfijn gereedschap om het slot open te krijgen zijn volgens Graafland serieuze problemen. Vooral het laatste, waar hij onlangs een demonstratie van zag, baart hem zorgen. „Je moet het zien om te geloven hoe handig inbrekers zijn. Met het blote oog is echt niets te zien van inbraak.”
Nog erger wordt het als een ongewenst persoon niet alleen binnenkomt, maar ook nog de auto weet te starten. Volgens Graafland is geen enkel merk hier voldoende tegen beschermd, een enkel peperduur model uitgezonderd. „Tijdens de periode dat je met losgetrokken draadjes onder het dashboard de auto kon starten, was de sleutel niet nodig. Toen kwam de startonderbreker, die de sleutel weer onmisbaar maakte. Nu lijkt de sleutel opnieuw zijn sleutelrol kwijt te raken. Met geavanceerde apparatuur weten criminelen via de diagnosestekker van motoren het alarm onklaar te maken en de auto een startsignaal te geven.”
Het klinkt misschien vreemd, maar het is beter als de sleutel niet nodig is. „Hoe beter beschermd de auto is, hoe gevaarlijker een dief wordt. Want hebben willen ze een auto toch. Als de sleutel écht nodig is, komen ze gewoon de woning binnen.”
De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit promoot alarm- en volgsystemen voor auto’s. Montage af-fabriek heeft de voorkeur van de stichting. Heeft een auto toch geen alarmsysteem, dan is montage via de Nederlandse importeur of via een erkende dealer nog altijd een optie, vindt Graafland. „Een sticker op de ruit dat de auto voorzien is van de nodige bescherming, kan een inbraak voorkomen. De allerbeste preventie is overigens heel eenvoudig: zorg dat de inhoud van jouw auto net iets minder aantrekkelijk is dan die van de wagen van je buurman.”