Ook FNV kritisch over DNB
UTRECHT – Vakorganisatie FNV sluit zich aan bij de harde kritiek van pensioenfonds PME (metaal- en elektrobranche) op De Nederlandsche Bank (DNB).
Volgens FNV Bondgenoten moet DNB „stoppen met rigide te handelen ten koste van de pensioenen van metaalwerkers.”
Ronald van Vliet, bestuursvoorzitter bij pensioenfonds PME, haalde zaterdag in het Reformatorisch Dagblad fors uit naar DNB en haar houding tegenover de veertien ‘probleemfondsen’ die volgens minister Donner van Sociale Zaken en DNB wellicht zullen moeten korten op de pensioenuitkeringen.
Volgens van Vliet wil DNB met haar harde opstelling „het eigen geschonden blazoen” oppoetsen. Van Vliet heeft namens de werkgevers zitting in PME, verreweg het grootste fonds onder de veertien ‘probleemfondsen’.
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten sluit zich nu bij die kritiek aan. Hij benadrukt dat DNB eerder het verwijt kreeg slecht toezicht te hebben gehouden op onder meer de banken, maar nu met haar strenge opstelling „dit blijkbaar wil compenseren en te laten zien dat ze ook keihard kunnen zijn.”
Volgens Van der Kolk gaat dit nu echter „ten koste van de 600.000 metaalwerkers en gepensioneerden in pensioenfonds PME die daar straks onnodig de rekening voor gepresenteerd krijgen.” DNB slaat door in haar toezicht, meent hij. „Ook andere pensioenfondsen en de mensen die daarbij zitten, dreigen hiervan de dupe te worden.”
De uitlatingen Van van der Kolk komen een dag nadat bestuurders van PME een gesprek hadden met DNB over de financiële situatie. Volgens Van der Kolk herstelt PME voldoende en heeft het fonds bovendien genoeg vermogen. „Ondanks de rente die kunstmatig laag gehouden wordt door de centrale banken, waaronder DNB zelf.” Nu toch op de pensioenen korten noemt hij daarom „op zijn minst discutabel.”
De rekenregel die sinds 2006 geldt voor pensioenfondsen –en die hen verplicht toekomstige verplichtingen te bepalen aan de hand van de onzekere dagrente in plaats van een vaste rekenrente- noemt hij „op zijn minst omstreden.” FNV Bondgenoten pleit er daarom voor dat er „snel een betere, alternatieve rekenmethode wordt ontwikkeld die een reëler beeld geeft van de dekkingsgraad.”