Iran hekelt eigen media over Carla Bruni
TEHERAN (ANP/AFP) – Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft media in eigen land bekritiseerd, omdat die de Franse presidentsvrouw een hoer hadden genoemd.
„Beledigen van functionarissen van andere landen en het gebruik van onbeleefde woorden worden niet ondersteund door de Islamitische Republiek Iran”, zei de woordvoerder van het ministerie dinsdag tegen journalisten. „De media mogen het vijandige beleid van andere landen bekritiseren, maar moeten dan geen beledigende woorden gebruiken.”
Media in Iran noemden Carla Bruni, de echtgenote van Nicolas Sarkozy, zaterdag een prostituee en immorele vrouw, omdat zij het heeft opgenomen voor een Iraanse vrouw die wegens overspel is veroordeeld tot de dood door steniging. De vrouw zou ook hebben geholpen haar man te vermoorden.
Frankrijk noemde de beschuldigingen van Iraanse media dinsdag „onaanvaardbaar”. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Frankrijk Teheran „deze boodschap duidelijk maakt via de normale diplomatieke kanalen.”
Ondanks de kritiek van de Iraanse en Franse autoriteiten schreef de conservatieve krant Kayhan dinsdag dat Carla Bruni het verdient om te sterven voor haar steun aan de Iraanse vrouw. „De verontwaardiging komt van een Italiaanse prostituee die onwettige relaties had met verscheidene mensen voor en na haar bruiloft met de Franse president Sarkozy”, schrijft de Iraanse krant.
Carla Bruni (41), van Italiaanse afkomst, was zangeres en fotomodel voor haar huwelijk met Sarkozy. „Het verleden van Bruni toont duidelijk aan waarom deze immorele vrouw steun geeft aan een vrouw die overspel heeft gepleegd.”
Bruni en Sarkozy ontkenden eerder dit jaar internetberichten dat ze beiden overspelige affaires zouden hebben gehad. Voor haar huwelijk met de Franse president maakte Bruni er geen geheim van dat ze niet monogaam was.
Iran en de westerse wereld hebben al tijden een gespannen verhouding door Iraanse plannen voor atoomenergie. De westerse wereld vreest dat er een atoombom in de maak is in het streng-islamitische land, dat meermalen heeft gedreigd Israël van de kaart te vegen. Het westen probeert Iran met sancties tot nu toe vergeefs te dwingen tot onderhandelingen over het atoomprogramma.