Muziek

Leeflang verbeeldt orgelpassie

Pieter Leeflang (70) werd groot tussen de orgels, maar koos voor de zee. Toch groeide langzaamaan de liefde voor de koning van de instrumenten. Zijn foto-expositie ”Met hoofd, hart en handen” in de CODA Bibliotheek in Apeldoorn is dan ook een hommage aan de orgelmaker.

28 August 2010 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 11:36
Henk van der Veen van Reil Orgelbouw intoneert. Foto Pieter Leeflang.
Henk van der Veen van Reil Orgelbouw intoneert. Foto Pieter Leeflang.

Alle aspecten van het orgelmakersbedrijf komen aan bod in de tentoonstelling, die vanaf woensdag te zien is. Met de 42 foto’s wil de samensteller vooral de aandacht en toewijding van de vakman bij het maken van het ambachtelijke product naar voren brengen en de mooie materialen waarmee gewerkt wordt laten zien.

De foto’s zijn gemaakt tijdens de talrijke bezoeken die Leeflang aan Orgelmakerij Reil in Heerde bracht. „Ze zijn oorspronkelijk bedoeld om toegelaten te worden tot de Bondsmeesterklasse van de Bond van Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen. Voor de tentoonstelling moest ik uit honderden foto’s kiezen.”

Het is niet verwonderlijk dat Leeflang bij Reil aanklopte. Deze orgelmaker nam in de jaren negentig Orgelbouw Ernst Leeflang over, het bedrijf van Leeflangs in 1994 overleden vader.

Pieter groeide op tussen de orgelpijpen. „Mijn moeder werkte mee in het bedrijf. Het was thuis alles orgel wat de klok sloeg. Waarschijnlijk was dit wat te veel van het goede, want ik ben op mijn zestiende naar de zeevaartschool gegaan. Mijn vader hoopte dat ik hem zou opvolgen, maar hij heeft nooit enige druk uitgeoefend.”

De liefde voor de scheepvaart is waarschijnlijk ontstaan tijdens de logeerpartijen bij een vriendin van zijn moeder, die in Rotterdam woonde, vermoedt Leeflang. „Ik wandelde dan vaak rond in de havens.”

Leeflang bevoer tot zijn zestigste de wereldzeeën. „Halverwege mijn veertigste kreeg ik belangstelling voor orgels. Ik stond uiteindelijk bekend als de kapitein met orgelmuziek. In mijn hut draaide ik orgelbandjes, lp’s en cd’s. Zoiets zal niet veel voorkomen. Tijdens verlofperiodes bezocht ik concerten.”

Inmiddels bezit de vroegere zeeman zo’n 800 orgel-lp’s en honderden cd’s met orgelmuziek. „De orgels zelf staan centraal. Ik probeer zo veel mogelijk verschillende instrumenten uit diverse eeuwen en landen te verzamelen. Is er niets anders van een orgel verkrijgbaar dan een cd met walgelijk spel, dan koop ik die schijf toch.”

Na zijn pensionering raakte Leeflang betrokken bij de organisatie van de orgelconcerten in de Grote of Lebuïnuskerk in zijn woonplaats Deventer en van het jaarlijkse Reincken Festival Oude Muziek in de Overijsselse stad. Daarnaast produceerde hij een cd waarop organist Aart Bergwerff een bewerking van ”Canto Ostinato” van Simeon ten Holt speelt.

De orgelliefhebber heeft de smaak te pakken, want voor volgend jaar staat een dubbel-cd op stapel waarop zes Leeflangorgels te horen zijn, onder meer uit Middelharnis, Huizen en Twello. Aan de productie werken organisten als Rien Donkersloot, Paul Kieviet en Jan Kleinbussink mee. „De geselecteerde instrumenten zijn allemaal bij Reil in onderhoud en verkeren in vrijwel originele staat. Ze geven een goed beeld van de ontwikkeling van Leeflang Orgelbouw in de jaren vijftig tot tachtig. Volgend jaar september wordt de uitgave gepresenteerd.”

Leeflang geniet van zijn bezigheden. „Op mijn ouwe dag heb ik een positieve draai aan een jeugdtrauma gegeven.”

De gratis toegankelijke expositie loopt van 1 september tot 1 oktober. Meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl


Aanvulling 6 september 2010

Abusievelijk is niet vermeld dat Jan Keijzer sinds 1954 mede-eigenaar van Orgelbouw Ernst Leeflang was, en dat hij het bedrijf in de jaren 90 aan Reil overdeed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer