Economie

OM verdenkt eiertransporteurs van verspreiden vogelpest

Justitie in Maastricht verdenkt een aantal vervoerders van eieren van het willens en wetens overtreden van de regels rond het vervoersverbod dat is ingesteld wegens de vogelpest. Dat heeft persofficier A. Rogier van het Openbaar Ministerie in Maastricht donderdag gezegd.

ANP
17 April 2003 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

„Er zijn mensen in de pluimveehoudersbranche en de eierbranche die de regelgeving flink overtreden”, aldus Rogier. Ze bevestigde dat onder meer een bedrijf uit Brabant wordt verdacht van het schenden van het vervoersverbod. Justitie heeft vorige week de administratie van dit bedrijf in beslag genomen, nadat het was betrapt op een illegaal transport van 200.000 eieren in de Gelderse Vallei. Maar dit bedrijf is zeker niet het enige dat willens en wetens de fout in gaat, aldus Rogier. „De grote eierhandelaren zijn niet allemaal zo braaf als ze lijken.”

Momenteel lopen er tien grote strafonderzoeken naar overtreders van het vervoersverbod, vooral in de eierbranche, aldus Rogier. De douane betrapte woensdag nog een vrachtwagen met 100.000 of meer eieren bij een pluimveebedrijf op onveilig vervoer van eieren. „Het gaat om overtredingen die met opzet worden gepleegd”, zegt Rogier. „Een aantal eierondernemingen dient hun eigen winstbejag graag door het ontduiken van de regelgeving. Dat wijkt totaal af van het beeld dat graag gepresenteerd wordt alsof iedereen solidair is met de regels die Europa ons heeft opgelegd. Wij hebben stellig een andere indruk”, aldus Rogier.

De officier van justitie heeft het over „een ernstig economisch delict”. Daarop staan een maximale gevangenisstraf van zes jaar en zeer hoge boetes.

Voorzitter T. van Dijk van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) zegt moeite te hebben met de uitspraken van justitie. „De totale criminalisering van de eierhandelaren is onterecht. In elke beroepsgroep zit wel een zwart schaap, maar dat betekent niet dat de hele kudde meteen zwart is.”

Van Dijk veroordeelt het overtreden van vervoersregels. „Maar de regelgeving verandert vaak per uur, en is niet in de meest duidelijke taal opgesteld, daardoor gaat ook wel eens wat fout.”

Justitie heeft al ongeveer honderd bedrijven of particulieren beboet met het lik-op-stukbeleid wegens overtreding van het vervoersverbod. Het gaat hierbij om kleinere overtredingen, waarop boetes staan van 990 tot 5000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer