Tea Party eert helden op plek toespraak King
WASHINGTON (ANP/AFP) – Precies 47 jaar na de beroemde I have a dream-toespraak van Martin Luther King eert de conservatieve Tea Party zaterdag de Amerikaanse militaire helden op exact dezelfde plek in de hoofdstad Washington. De organisatoren van de bijeenkomst denken dat mogelijk meer dan 100.000 mensen het evenement bezoeken.
De manifestatie Restoring Honor (de Eer Herstellen), georganiseerd door onder anderen de rechtse presentator Glenn Beck, heeft plaats voor het Lincoln Memorial in de Amerikaanse hoofdstad. Daar hield de in april 1968 vermoorde strijder voor de burgerrechten zijn befaamde toespraak, waarin hij zijn ideaal van een Amerika schetste waarin alle bevolkingsgroepen gelijke rechten zouden hebben. Daarbij waren op 28 augustus 1963 meer dan 250.000 mensen aanwezig.
Activisten voor de burgerrechten die zich als erfgenaam van King zien, beschouwen de bijeenkomst als een provocatie. „De Tea Party en hun conservatieve bondgenoten proberen het nationaal gedeelde standpunt over gerechtigheid te doorbreken en de essentie van waar de burgerrechtenbeweging voor stond en waar King voor vocht en waar hij letterlijk voor stierf, kapot te maken”, zei activist Al Sharpton. De liberale website Huffington Post schrijft dat de Tea Party er vooral op uit is om King te „onteren”.
Beck noemt het evenement een op geloof gebaseerde betuiging van dank en steun voor de gezinnen van Amerikaanse militairen, waarbij „helden, ons erfgoed en onze toekomst” worden geëerd. De deelnemers kunnen onder meer luisteren naar het boegbeeld van de Tea Party, oud-vicepresidentskandidaat Sarah Palin.
In de Tea Party zijn uiterst conservatieve tegenstanders van de Democratische president Barack Obama verenigd. De groepering vindt dat de Amerikaanse overheid zich met te veel zaken bemoeit en dat de belastingen sterk omlaag kunnen. De Tea Party is genoemd naar de Boston Tea Party in 1773. Amerikaanse kolonisten gooiden toen in de haven van Boston balen thee in het water uit protest tegen het belastingbeleid van de Britse kolonisator. Kort erna begon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.