„Alsof de kruitfabriek weer is ontploft”
MUIDEN – De waterrecreanten die in hun zeilboot of op hun jacht in de sluizen van Muiden liggen te wachten hebben waarschijnlijk geen idee van de politieke perikelen die het stadje aan de monding van de Vecht op zijn grondvesten doen schudden. De inwoners zelf laat het allemaal niet onberoerd. „Het is alsof de kruitfabriek weer is ontploft.”
De eerste schok die door de vestingstad ging was toen burgemeester Worm-de Moel (CDA) op 10 augustus haar aftreden bekendmaakte, nadat de twee wethouders van de gemeente hadden besloten haar politieke portefeuilles over te nemen.
De burgemeester sprak van „een coup.” Volgens de betrokken wethouders, Fred Winnubst van de PvdA en Anna Waanders van Voor Ieders Belang (VIB), functioneerde de burgemeester niet goed. „Regelmatig heb ik reparatiewerkzaamheden uitgevoerd op haar portefeuilles”, stelt wethouder Waanders. Het afpakken van de portefeuilles was in haar ogen een noodzakelijke maatregel. De spanningen binnen het college bestonden volgens haar al jarenlang, maar zouden uit collegialiteit binnenskamers zijn gehouden.
De bevolking van Muiden was amper van de schrik bekomen of een volgende schok deed zich voor toen de rechtbank in Amsterdam in een bodemprocedure oordeelde dat de gemeente aansprakelijk is voor de geleden schade van KNSF Vastgoed rond de bebouwing van het terrein van de vroegere kruitfabriek.
De uitspraak van de rechter was het voorlopig laatste wapenfeit in een verbeten strijd die al ruim tien jaar duurt. Het begon allemaal toen KNSF-eigenaar Rolf Visser met de gemeente Muiden een akkoord sloot over de bouw van pakweg 1700 woningen op het terrein van de kruitfabriek. De sanering van het mogelijk vervuilde fabrieks terrein zou Visser, die in de Muidense volksmond steevast Abramovitsj wordt genoemd naar de Russische miljardair, voor zijn rekening nemen.
De bevolking van het middeleeuwse stadje was niet van de overeenkomst op de hoogte gesteld en de overgrote meerderheid wilde ook niet van de massale nieuwbouw weten. De burgers straften daarop bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de VVD, de voor het akkoord verantwoordelijke partij, en stemden massaal op PvdA en VIB, twee partijen die voor bescheiden bebouwing van het terrein zijn en het 300 jaar oude bos dat er staat zo veel mogelijk intact willen laten.
In de jaren die volgden traineerden PvdA en VIB het nieuwbouwproject. Het aantal te bouwen woningen werd naar 1350 teruggebracht en nog weer later wilde de gemeente nog maar 500 tot 600 woningen bouwen.
Visser nam hier geen genoegen mee en stapte daarop naar de rechter. Die heeft nu geoordeeld dat de gemeente verantwoordelijk is voor de geleden schade. KNSF beraadt zich nu op de schade maar zei in een eerste reactie „enkele tientallen miljoenen euro’s” te claimen. Als de schadevergoeding inderdaad zo hoog uitpakt, dan is de gemeente Muiden failliet.
De gemeente Muiden kan tegen de uitspraak in beroep gaan of met KNSF opnieuw in onderhandeling gaan over het voormalige fabrieksterrein, want de projectontwikkelaar biedt die ruimte. Het laatste woord is in ieder geval hierover nog niet gezegd.
Het lijkt overigens dat de twee zaken, die van de burgemeester en die van het vroegere terrein van de kruitfabriek, met elkaar te maken hebben. Burgemeester Worm-de Moel is van het CDA en die partij heeft zich nooit verzet tegen de deal met Visser. De twee wethouders waren de belangrijkste actievoerders tegen het akkoord.
Interessant wordt wat de bevolking van Muiden dit najaar doet als er gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De verkiezingen zijn door de regering in Den Haag in verband met een gemeentelijke herindelingsprocedure –het is de bedoeling dat Muiden samen met Weesp, Naarden en Bussum de gemeente Naardermeer gaat vormen– naar 24 november uitgesteld. Het is de vraag wie de burgers op die dag onschadelijk zullen maken.