Britse Conservatieven op zwart zaad
De Britse Conservatieve partij verkeert op de rand van een financiële ramp. De accountants hebben gewaarschuwd dat de partij niet langer op de huidige manier kan blijven functioneren omdat er veel te weinig geld binnenkomt om de kosten te dekken. Begin volgend jaar vallen er waarschijnlijk ontslagen op het hoofdkantoor, meldde de Britse krant The Times donderdag.
De accountants van de partij - van het bureau PriceWaterhouseCoopers - weigerden onlangs de jaarrekening goed te keuren omdat de financiële positie van de partij onzeker is. De boeken over de periode tot en met maart 2001 hadden weken geleden als moeten worden goedgekeurd.
Iedere maand teert de partij 300.000 pond (ruim 1 miljoen gulden) verder in op de tegoeden omdat de uitgaven van 1 miljoen pond (ruim 3,5 miljoen gulden) de inkomsten uit contributies en donaties ruimschoots overschrijden. Dat de zaak financieel nog niet helemaal is ingestort, is volgens The Times alleen maar de danken aan de overheidssubsidie voor oppositiepartijen van jaarlijks 3 miljoen pond (ruim 10 miljoen gulden). Bij de Bank of Scotland staat de partij al in het rood.
Voor de accountants hun goedkeuring aan de boeken hechten willen ze eerst duidelijkheid over het in 2002 verwachte partij-inkomen en over de ruimte voor leningen om het partij-apparaat draaiend te houden.
In juni stonden de Conservatieven er financieel nog zeer rooskleurig voor. Sinds 1983 hadden de financiën er na een verkiezingscampagne niet zo gezond uitgezien. De scheidend penningmeester Lord Ashcroft had een oorlogskas van 3 miljoen pond nagelaten en alle rekeningen waren betaald. Toen zette een daling in van het aantal leden, niet alleen wegens de verkiezingsnederlaag maar ook door het geharrewar rond het voorzitterschap en de bij velen levende gedachte dat de partij er in de volgende verkiezingen niet zo best zou afkomen. Grote donateurs haakten af.
In The Times van donderdag veegt politiek adviseur Nick Sparrow (die ook de Conservatieven onder zijn klanten telt) de vloer aan met de accentverleggingen die de Tories hebben aangebracht in hun politiek. Die zijn volgens hem te ’workmanlike’ om voldoende nieuwe leden te trekken.