Geen berisping Russen in VN
Rusland is voor het tweede achtereenvolgende jaar ontkomen aan een berisping in de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties wegens veronderstelde schendingen in Tsjetsjenië.
De commissie wees woensdag een resolutie van Europese landen van de hand waarin Moskou werd opgeroepen onderzoek te doen naar zaken als verdwijningen, buitenrechtelijke executies en marteling. In de verworpen resolutie werden ook de door Tsjetsjeense separatisten uitgevoerde gijzelingen en aanslagen veroordeeld.
Vijftien leden van de 53 lidstaten tellende commissie stemden voor het voorstel, 21 waren tegen en 17 onthielden zich van stemming. De Griekse ambassadeur, Tassos Kriekoukis, zei namens de Europese Unie dat de commissieleden net als in voorgaande jaren hadden geprobeerd overeenstemming te bereiken over een ”voorzittersverklaring”. Daarbij zou een stemming zijn vermeden en zouden de lidstaten, waaronder Rusland, hun steun hebben kunnen uitspreken voor een tekst. „De Russische Federatie wilde ongelukkig genoeg niet over de kwestie discussiëren”, zei Kriekoukis.
Rusland werd in 2001 de eerste permanente lidstaat van de Veiligheidsraad die wegens mensenrechtenschendingen door de commissie werd veroordeeld. In 2001 gebeurde hetzelfde, maar vorig jaar kwam de resolutie één stem tekort.
Moskou zelf voert aan dat de Tsjetsjeense separatisten worden gesteund door internationale terroristen. Het harde beleid in de afvallige republiek wordt gerechtvaardigd als onderdeel van internationale inspanningen tegen het terrorisme.
De Amerikaanse ambassadeur Kevin Moley zei dat Washington bezorgd is over Tsjetsjeense terreurgroepen, maar voegde hieraan toe dat de bezorgdheid evenzeer de schendingen van de mensenrechten in de republiek geldt. Zijn Chinese collega, Sha Zhukang, zei dat in de resolutie voorbij wordt gegaan aan verbeteringen in de situatie in Tsjetsjenië. Hij achtte een veroordeling van Moskou onwenselijk, omdat die het etnische conflict alleen maar zou aanwakkeren. Onder de vijftien voorstemmers waren de Europese landen, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Tegen stemden onder meer China, Cuba, Brazilië en India.
Noord-Korea is woensdag voor het eerst in de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties scherp bekritiseerd vanwege „systematische, uitgebreide en ernstige” schendingen van de mensenrechten.
In totaal steunden 28 landen de historische motie en 10 stemden tegen. Zuid-Korea en 13 andere landen hadden van tevoren bekendgemaakt zich te onthouden van stemming in de jaarlijkse vergadering.
Afrikaanse landen blokkeerden woensdag met steun van Rusland, China, India en Arabische landen een debat over de mensenrechtensituatie in Zimbabwe. De Europese Unie had een resolutie in stemming willen brengen waarin de regering van Robert Mugabe werd bekritiseerd.