„Strijd uit Genesis 3 speelt ook op scholen dagelijks”
RIJSSEN – „Voor onze leerlingen is het belangrijk om net als Jozef grenzen en normen te kennen.” Dat zei ds. G. Beens vrijdagavond bij de opening van het 27e cursusjaar van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap, in de Rijssense Noorderkerk.
De predikant mediteerde over Genesis 37:1-11 en wees de leerlingen op de houding van Jozef tegenover zijn broers. „Hij kon het niet verdragen dat de Naam van God in Kanaän oneer werd aangedaan door het verkeerde gedrag van zijn broers.”
Volgens de predikant uit Kootwijkerbroek legt het voorbeeld van Jozef ook een zware verantwoordelijkheid op het bijzonder onderwijs. „De Kanaänieten zagen het zondige gedrag van Jozefs broers en vroegen zich af of dat de zonen van Jakob waren. Vragen de mensen zich dat ook af als ze ons gedrag zien?”
De voorzitter van het college van bestuur, drs. F. A. van Hartingsveldt, sprak over ”Een onrustige reis”. „Een tijd van vakantie, van ontspanning en uitrusten is goed, maar de vakantie is zo weer voorbij. Dat geldt ook voor ons leven, waarvan de Bijbel zegt dat het een damp is. Onze levensreis is een korte reis en een onrustige reis.”
Hij merkte op dat de wereld goed door God is geschapen, zonder zonde en zonder onrust. „Maar sinds Genesis 3 is er onrust en strijd tussen het rijk van God en het rijk van de duivel. Ook op scholen speelt dat dagelijks. Leerlingen die elkaar treiteren. Je schrikt soms van dingen in de school die van liefdeloosheid getuigen. Treiteren hoort niet, het staat haaks op Gods gebod om je naaste lief te hebben. De gevolgen van treiteren zijn enorm: ouders die ten einde raad zijn, leerlingen die soms zeggen: Ik wou dat ik er niet meer was. Afschuwelijk. Erger nog: on-Bijbels.”
Van Hartingsveldt riep de docenten op kwaliteitslessen te geven, maar ook voor rustmomenten te zorgen om met de leerlingen te praten over de belangrijkste zaken van het leven. „De duivel maakt het leven van de mens graag onrustig. Maar hij wil niet dat we onrustig worden om onze zonden voor God. Hij wil dat we zo onrustig zijn dat we geen tijd hebben om aan God te denken en dat lijkt hem goed te lukken.”
Hij drong er bij de leerlingen op aan de Heere te vrezen. „Net als Jozua zeg ik: „Kiest dan heden wie gij dienen zult.” Jozua wist wel dat het volk uit zichzelf de Heere niet vrezen kon, maar hij drong aan op hun verantwoordelijkheid. Die hebben jij, u en ik ook.”