Israëli’s en Palestijnen weer om tafel
WASHINGTON – De Israëli’s en de Palestijnen gaan op 2 september in Washington weer direct met elkaar praten. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vrijdag in de Amerikaanse hoofdstad aangekondigd.
De poging de directe onderhandelingen weer van de grond te krijgen wordt geleid door de gastheer, de Amerikaanse president Barack Obama. Het initiatief komt van het zogenoemde Kwartet voor het Midden-Oosten”: de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties. Een Europese diplomaat in Brussel liet weten dat de gesprekken op 2 september in de Amerikaanse hoofdstad van start gaan.
Het Kwartet nodigt de Israëlische en Palestijnse leiders uit om aan de directe gesprekken in Washington deel te nemen. De laatste Israëlisch-Palestijnse dialoog strandde eind 2008. De nieuwe onderhandelingen zouden niet langer dan een jaar mogen duren en moeten leiden tot een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël.
Het hervatten van het directe vredesoverleg is volgens waarnemers een diplomatieke overwinning voor het Witte Huis. Maandenlang reisde de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten George Mitchell heen en weer tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmud Abbas.
Clinton liet weten dat Netanyahu en Abbas zijn uitgenodigd voor de besprekingen. Abbas leidt het bestuur van een aantal kleine enclaves in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De door Israël belegerde Gazastrook wordt bestuurd door de winnaar van de laatste Palestijnse parlementsverkiezingen (2006), de islamitische verzetsbeweging Hamas. Die wordt bij .onderhandelingen geweerd. De Egyptische president Hosni Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah II zijn begin september echter wel van de partij.
Hamas wees gisteravond het initiatief af als een nieuwe poging de Palestijnen voor de gek te houden.
Netanyahu verwelkomde de uitnodiging en het feit dat de gesprekken zonder voorwaarden vooraf worden gehouden. Palestijnen hadden aanvankelijk geëist dat Israël de kolonisatie van de zogenoemde bezette gebieden stillegt. „Israël wil serieuze en constructieve gesprekken”, liet Netanyahu weten. „Het zal moeilijk zijn tot een overeenkomst te komen, maar het is mogelijk.”
De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat verwelkomde de uitnodiging eveneens. Die bevat volgens hem „de elementen die nodig zijn om tot een vredesovereenkomst te komen.” In de uitnodiging staat onder meer dat er „een overeenkomst moet komen die de bezetting die in 1967 begon, beëindigt.” Dat geldt als een van de belangrijkste struikelblokken tussen beide partijen.