Moderne tuin kan ook diervriendelijk zijn
Meer vogels en vlinders in de tuin, dat wil iedereen wel. Maar gaat dat samen met een groot terras, een barbecue en een zandbak?
Ja, is het besliste antwoord van Ria van Griethuizen, woordvoerster van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Ze geeft graag tips om de tuin gastvrij in te richten voor vogels, vlinders en andere dieren. En dat gaat goed samen met een moderne tuininrichting.
Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Doel is de soortenrijkdom in de natuur te vergroten. Natuur begint dicht bij huis, meent Van Griethuizen. Door slim te beplanten gaan comfort en natuur prima samen. Dit hoeft niet veel oppervlakte te kosten. Met een boompje, een forse struik of een met klimplanten begroeide schutting of pergola bijvoorbeeld is de natuur al aardig gediend. Vogels vinden er nest- en schuilgelegenheid.
Een vogel- en diervriendelijke tuin hoeft niets extra’s te kosten. Bij de plantkeuze moet alleen rekening gehouden worden met wat de dieren aantrekkelijk vinden. Van Griethuizen stelt voor om in iedere tuin een (kleine) boom te planten, het liefst een boom die bes- of vruchtdragend is.
Wie bijen of vlinders in zijn tuin wil hebben, doet er goed aan een struik te planten en een bloemenborder aan te leggen met nectarrijke planten. Om libellen te trekken, is het verstandig om een waterpartij in de tuin aan te leggen. Dat zou zelfs kikkers en ook andere dieren kunnen lokken. Verder is het ophangen van een nestkastje of vlinderkast een kleine moeite.
Van Griethuizen benadrukt dat alle tuinen in Nederland gezamenlijk een enorm oppervlak aan natuur herbergen. Vlinders, vogels, egels, libellen en andere dieren krijgen door groene tuinen een grotere leefwereld.
Milieu Centraal zet zich niet alleen in voor het vergroten van de biodiversiteit van de natuur, maar probeert mensen ook aan te sporen zo veel mogelijk milieuvriendelijk actief te zijn.
Er is lange tijd een trend geweest om de tuin te veranderen in een stenen landschap. Daarbij werd ook vaak gebruikgemaakt van natuursteen uit verre landen, al dan niet gepolijst of geslepen. Het transport ervan is erg milieubelastend. Milieu Centraal raadt gebruik van dit materiaal in de tuin, net als tropisch hardhout, ten zeerste af.
Een goed alternatief is het aanbrengen van waterdoorlatende bestrating. Bij specialisten in sierbestrating is deze te verkrijgen. Wie het geld voor deze duurdere tegels met een poreuze toplaag niet heeft, kan ook op de tweedehands markt terecht, adviseert Van Griethuizen.
Stoeptegels zijn zelfs vaak gratis af te halen, en in combinatie met (beton)klinkers in een afwijkende kleur kunnen ze in mooie patronen worden gelegd. „Via een briefje in de supermarkt of via internet zijn vaak gratis stenen te bemachtigen.”
www.milieucentraal.nl/tuinieren