Harde aanpak straatraces werkt
Justitie blijkt succes te hebben met de ’zero-tolerance’-aanpak van illegale straatraces. Gecoördineerd optreden van politie, justitie en bestuur leidde ertoe dat straatraces niet doorgingen of werden afgebroken. Straatraces die toch doorgingen, konden met succes strafrechtelijk worden aangepakt.
Dit blijkt uit een inventarisatie van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM). Op initiatief van het OM brachten de autoriteiten medio 2002 de harde aanpak van de races op gang.
OM, politie en bestuur maakten op de lokale situatie toegesneden plannen van aanpak. Zij konden races voorkomen door onder meer onopvallende surveillances te houden, auto’s hinderlijk te volgen en kentekens zichtbaar te noteren, aldus het OM. Ook wierpen zij fysieke hindernissen op en plaatsten zij borden.
Bij illegale straatraces die wel doorgang vonden, leidde de strafrechtelijke aanpak in veel gevallen tot veroordelingen. De opgelegde straffen varieerden van geldboetes tot ontzegging van de rijbevoegdheid en verbeurdverklaring van de gebruikte auto.
Illegale straatraces raakten in de loop van vorig jaar in zwang. Ongelukken bleven niet uit, er vielen doden en gewonden. Na een relatief rustige winter raakten dit jaar bij een straatrace opnieuw personen gewond.
Volgens de Wegenverkeerswet is het houden van wedstrijden met motorvoertuigen verboden.