Koninklijk Huis

Indonesische president komt op staatsbezoek

DEN HAAG (ANP) – De president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, komt begin oktober naar Nederland voor een staatsbezoek. Dat heeft de Indonesische ambassade donderdag bekendgemaakt.

19 August 2010 17:48Gewijzigd op 14 November 2020 11:31
Yudhoyono. Foto EPA
Yudhoyono. Foto EPA

Het staatsbezoek is nu mede mogelijk doordat de Indonesche vliegmaatschappij Garuda weer in Nederland mag landen. Eerder werd de maatschappij niet veilig genoeg geacht.

Susilo Bambang Yudhoyono werd zes jaar geleden in zijn functie geïnstalleerd. Hij is de zesde president van zijn land.

Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, is anderhalve eeuw een Nederlandse kolonie geweest. Op 17 augustus 1945 riep Sukarno met zijn vleugeladjudant Hatta de republiek Indonesia uit. Voor Indonesië zou deze datum altijd de geboortedag van de republiek zijn.

De Nederlanders probeerden echter nog zoveel mogelijk vingers in de pap te houden door onder meer de politionele acties, maar moesten zich op 27 december 1949 gewonnen geven. De internationale druk op Nederland was te groot geworden. Aan beide kanten waren er ook veel slachtoffers gevallen.

De onenigheid over de data verminderde in 2005 toen de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot, die zelf een Indische achtergrond heeft, de 17de augustus politiek en moreel aanvaardde. De veteranen waren allang blij dat hij het woord ‘erkenning’ niet in de mond nam. Dat zouden ze als een trap na hebben ervaren.

Tien jaar eerder ging nog een enorm gekrakeel vooraf aan het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Indonesië. Felle debatten waren er over genoemde data en over eventuele excuses aan de voormalige kolonie. Het staatsbezoek begon kort na de 17de augustus, om de deelnemers aan de politionele acties te ontzien, en werd bij lange na niet het gehoopte succes. De koningin bezocht onder meer met Nederlandse veteranen een Indonesisch ereveld, waar de mannen hun tegenstanders van destijds zouden ontmoeten. Zij kwamen echter niet opdagen.

Ook in 1992 was er een fikse rel. Minister Jan Pronk uitte scherpe kritiek op het mensenrechtenbeleid van Indonesië wat vreselijk tegen het zere been van de voormalige kolonie was. De ontwikkelingssamenwerking werd zelfs voor enige jaren beëindigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer