Strandrellen zetten Nederland op scherp
ROTTERDAM (ANP) – De gevolgen van de strandrellen in Hoek van Holland zijn een jaar na dato in heel Nederland voelbaar. Niet alleen Rotterdam herzag het eigen evenementenbeleid, ook andere steden hielden na het fataal verlopen feest het beleid kritisch tegen het licht. Toch moet Nederland oppassen dat de balans niet doorslaat. Dergelijke ongeregeldheden zijn niet te voorkomen, stellen betrokkenen.
Het is zondag exact een jaar geleden dat het feest Sunset Grooves volledig uit de hand liep. Tientallen hooligans keerden zich tegen agenten, bekogelden hen en joegen hen op. De politiemensen zagen geen andere uitweg dan te schieten. Een 19-jarige bezoeker kwam om het leven. Onderzoeksinstituut COT concludeerde dat de autoriteiten rond het feest fout op fout stapelden en kwam met een keur aan aanbevelingen.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP spreekt van een van de grootste naoorlogse geweldsincidenten tegen de politie. „De impact is heel groot geweest. Niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland.”
Zo wordt bij de Politieacademie het strandfeest gebruikt bij een training voor politieagenten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rond evenementen. „Een van de grootste kritiekpunten was dat de informatievoorziening niet op orde was. We spelen daar bij simulatietrainingen op in”, zegt Willem Braber, verbonden aan de opleiding gevaar en crisisbeheersing. Meerdere korpsen stuurden het afgelopen jaar hun mensen naar deze cursus als opfrisser.
Rotterdam schrapte op advies van het COT een aantal jaarlijkse evenementen. Ook Den Haag trok lering uit het COT-rapport, schreef burgemeester Jozias van Aartsen. Hij besloot een optreden van rapper Snoop Dogg op Parkpop te verbieden, omdat er signalen binnenkwamen dat groepen het optreden zouden aangrijpen om met elkaar op de vuist te gaan.
De havenstad kreeg te stellen met een negatief imago. Meppel aan de Maas, waar niks kan en mag, klonk het wel eens lacherig in het stadhuis. Bovendien zou de politie sinds het COT-rapport „veel harder” optreden. Directeur Martine Vis van de politie in Rotterdam spreekt dat tegen: „We zijn wel strikter geworden. Als een agent tegen iemand zegt dat hij linksaf moet, dan zegt hij dat niets voor niets. Dan heb je maar te luisteren, anders treden we nadrukkelijk op.”
Ondanks het drama in Hoek van Holland is er in Nederland voldoende kennis over veiligheid bij evenementen, zegt Herman van Hijum van de Politieacademie. Hij maakt voor gemeenten een speciale handreiking voor evenementen. „De kunst is alleen om die kennis met elkaar te delen. Dat gaan we doen met die handreiking. Die is bedoeld voor alle bij evenementen betrokken partijen als de organisatie, gemeente, politie en brandweer.”
Niet alleen de overheden moeten immers alle risico’s dragen en in kennis brengen, maar juist ook de betrokkenen. „Maar we kunnen wel proberen alles te voorkomen, dat lukt nooit. Er hoeft maar een mafkees op de staan…”