Economie

Pensioenfondsen moeten korten

DEN HAAG (ANP) – Twaalf pensioenfondsen verkeren in een dusdanige financiële situatie dat ze over moeten gaan tot het korten van pensioenuitkeringen. Bij nog eens twee pensioenfondsen dreigt zo’n ultieme maatregel, maar kan deze mogelijk nog worden afgewend. De ingrepen, die uiterlijk per januari volgend jaar moeten worden genomen, raken direct de portemonnee van 150.000 tot 170.000 gepensioneerden.

17 August 2010 19:59Gewijzigd op 14 November 2020 11:30
Foto ANP
Foto ANP

Dat hebben minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en directeur Joanne Kellerman van De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag bekendgemaakt. Het betreft kortingen die per fonds uiteenlopen van „minder dan 1 procent tot 14 procent”, zei Kellerman. Zij liet wel doorschemeren dat de meeste fondsen kortingen zullen doorvoeren aan de onderkant van die bandbreedte.

De veertien pensioenfondsen maken deel uit van een groep van achttien fondsen die eerder al hebben aangegeven mogelijk te moeten korten op uitkeringen. Donner had ze tot april 2012 uitstel gegeven voor het doorvoeren van pijnlijke maatregelen, maar vindt dit nu niet langer verantwoord. Door met name de lage rente lopen de verplichtingen van de fondsen op en is respijt niet langer mogelijk.

„Het is menselijk om te vertrouwen op herstel, maar het is toch een te riskante basis om beslissingen op te bouwen. Dat kunnen we als toezichthouder niet doen”, stelde Kellerman. Zij wilde niet zeggen om welke pensioenfondsen het gaat, omdat DNB te maken heeft met een geheimhoudingsplicht.

DNB gaat snel praten met de betreffende fondsen. Bij twee worden „alle mogelijkheden nog grondig onderzocht” om het laatste redmiddel van korten af te wenden. Dat kan mogelijk door pensioenpremies te verhogen of als een bedrijf besluit een flinke som geld in het fonds te storten. Van de achttien fondsen zijn er al vier uit de gevarenzone omdat ze uit eigen beweging al maatregelen troffen. Kellerman sluit niet uit dat ook daar sprake is van het ultieme redmiddel: korten.

Formeel beslist het bestuur van een fonds over dergelijke ingrepen. Maar Donner zei dat als ze weigeren, ze niet aan de wet voldoen. In theorie kan de toezichthouder dan ingrijpen. En financiële sancties is wel het laatste waar de geplaagde pensioenfondsen op zitten te wachten.

Het korten raakt de betrokken gepensioneerden direct in de portemonnee. Maar ook andere deelnemers, in totaal gaat het om ongeveer 550.000 mensen, speelt het parten. Ze zien hun spaarpot voor de toekomst minder groeien. Wel kunnen deelnemers gecompenseerd worden voor geleden schade, als fondsen het weer beter doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer