Zorgen Nederland over democratie Rwanda
DEN HAAG (ANP) – Nederland zal samen met andere donorlanden de regering van Rwanda aanspreken op onvolkomenheden die er zijn geweest bij de recente verkiezingen. Hoewel de verkiezingsdag zelf vreedzaam is verlopen, is het „zorgwekkend” dat in de aanloop ernaartoe onafhankelijke media werden gesloten en de oppositie om juridische en administratieve redenen geen kandidaten mocht leveren.
Dat heeft de Nederlandse ambassadeur Frans Makken in Rwanda dinsdag laten weten in een interview met de Wereldomroep. Makken wees ook op gewelddadige incidenten voorafgaande aan de verkiezingen, die leidden tot voor onrust en een klimaat van intimidatie. President Paul Kagame werd met 93 procent van de stemmen herkozen voor een tweede termijn.
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat Makken spreekt namens demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). De ambassadeur zit een stuurgroep voor waarin de donoren zitten die hebben bijgedragen aan de organisatie van de verkiezingen (Europese Commissie, Zweden, Groot-Brittannië, Nederland).
De ontwikkelingsrelatie van Nederland met het kleine Midden-Afrikaanse land staat nu niet ter discussie, maar Makken stelt dat een nieuwe regering de hulp wel kan wijzigen. Volgens het ministerie krijgt Rwanda dit jaar 25 miljoen euro. Dit geld is bestemd voor de sectoren onderwijs, goed bestuur, de private sector en vrede en stabiliteit. Tussen 2008 en 2012 is 40 miljoen euro uitgetrokken voor een energieprogramma.
Bovendien moet het kabinet in het najaar nog besluiten of Rwanda algemene begrotingssteun krijgt. In 2008 en 2009 had Nederland daarvoor in totaal 7 miljoen euro in petto, maar dat bedrag is nooit overgemaakt. De vorige minister Bert Koenders schortte dat plan op, nadat uit een VN-rapport was gebleken dat de regering van Rwanda mogelijk betrokken was bij rebellengroepen die elkaar bevochten in het oosten van Congo.