Winst Akzo Nobel valt sterk terug
De nettowinst van farmacie- en chemieconcern Akzo Nobel is in het eerste kwartaal van 2003 met 30 procent gedaald naar 164 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte Akzo Nobel nog 234 miljoen euro winst.
De winst werd vooral gedrukt door eenmalige lasten voor het afslanken van het personeelsbestand en door tegenvallende resultaten in de farmacie.
Akzo Nobel ondervond verder hinder van nadelige valutakoersen van vooral de dollar, pensioenlasten en de concurrentie bij medicijnen. Het resultaat was lager dan wat analisten in doorsnee hadden verwacht.
Het chemiebedrijf zei woensdagochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat de winst over heel 2003 aanzienlijk lager komt te liggen dan vorig jaar. In een toelichting zei financieel directeur F. Fröhlich dat de winst zonder eenmalige lasten rond de 20 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar. De omzet daalde over de eerste drie maanden van dit jaar 6 procent tot 3,3 miljard euro.
Per aandeel kwam de winst in het eerste kwartaal uit op 0,57 euro, lager dan de gemiddelde verwachting van analisten. Zij rekenden gemiddeld op een resultaat per aandeel van rond de 0,60 euro. Een jaar eerder was de winst per aandeel nog 0,82 euro.
Bij de farmaceutische tak daalde het resultaat met 33 procent, aldus Akzo Nobel. Autonoom bleef de omzet hier gelijk, door valutakoersen en verkopen daalde de omzet met 12 procent.
Het Pharma-onderdeel Organon kreeg te maken met meer concurrentie op het gebied van medicijnen. Zo liep het octrooi op Remeron af. In de Verenigde Staten liep de verkoop van dit antidepressiemiddel met 29 procent terug. Elders in de wereld groeide de omzet met 18 procent.
Akzo Nobel wil nieuwe medicijnen versneld op de markt brengen. De Amerikaanse Food and Drug Administration is een spoedprocedure gestart om extra toepassingen van het antitrombosemiddel Arixtra toe te staan. Akzo voert al reorganisaties bij Pharma door, waardoor 800 van de 22.000 banen verdwijnen. Het concern kondigde vanochtend aan meer besparingsmaatregelen voor te bereiden. Het wilde tijdens een persconferentie nog niet vooruitlopen op de bezuinigingen. Wel is duidelijk dat er wereldwijd meer banen gaan verdwijnen. Details geeft Akzo later dit jaar.
Chemicals (chemie) zag het resultaat met 10 procent afnemen. De bedrijven die hieronder vallen, draaiden door doorgevoerde reorganisaties beter, maar kampten met ongunstige valuta en hogere pensioenen. Zonder deze twee posten was het bedrijfsresultaat voor heel Akzo Nobel 9 procent lager. Zonder de invloed van de gedaalde dollar was ook hier sprake van een autonome omzetgroei. Bovendien zegt Akzo dat kostenbesparingen goed op schema liggen.
De vervendivisie zag het bedrijfsresultaat met 14 procent terugvallen tot 75 miljoen euro. De omzet daalde met 4 procent naar 1,28 miljard euro. Exclusief valuta-effecten was er sprake van een autonome omzetstijging met 4 procent. Ook hadden hogere pensioenlasten een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat