Geen nieuwe termijn voor Wellink
DEN HAAG – De president van De Nederlandsche Bank (DNB) mag niet meer dan twee termijnen van zeven jaar aanblijven. Daartoe heeft minister De Jager (Financiën) besloten. Dat betekent dat de huidige president Nout Wellink volgend jaar niet wordt herbenoemd. In de Kamer werd maandagavond overwegend positief gereageerd op de maatregelen van de minister.
De Jager maakte dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer bekend. De tweede termijn van huidig DNB-president Nout Wellink eindigt volgend jaar. Gezien de aankondiging van De Jager lijkt een verlenging voor hem uitgesloten.
Het aantal zittingstermijnen van zeven jaar van leden van de DNB-directie, inclusief de president, is nu nog onbeperkt. De Jager wil dat steeds een „betekenisvolle herbeoordeling” plaatsvindt. Daarnaast kan wat hem betreft herbenoeming maar één keer.
Met zijn maatregelen reageert De Jager op het rapport van DNB waarin de toezichthouder moest aangeven hoe die dacht intern een cultuuromslag te krijgen zodat daadkrachtiger opgetreden kan worden. De Jager had Wellink een maand de tijd gegeven voor een pakket maatregelen, nadat DNB en de bankpresident zelf stevige kritiek hadden gekregen op hun optreden rond het faillissement van DSB Bank.
Een commissie onder leiding van professor Michiel Scheltema oordeelde eind juni hard over het optreden van DNB bij de vergunningverlening aan DSB in 2005 en het toezicht in de jaren erna. PVV en SP eisten het aftreden van Wellink. Eerder kreeg Wellink veel kritiek voor zijn optreden rond de verkoop van ABN Amro en bij het debacle rond de IJslandse internetbank Icesave.
Volgens De Jager moet het toezicht van DNB „indringender, kritischer en vooral vasthoudender”. DNB kondigt maandag in het plan van aanpak onder meer aan dat het functioneren van het topmanagement, inclusief de directie, kritisch wordt bekeken, ook door externe deskundigen. Verder worden de werving, selectie en opleiding van medewerkers aangepast en komt er meer aandacht voor tijdig ingrijpen bij een financiële instelling. Als de toezichthouder op problemen stuit bij een financiële instelling maar niet verder komt vanwege gebrekkig bewijs, dan kan er in de toekomst een speciaal interventieteam worden ingezet.
Eerder kondigde De Jager al aan dat hij de rol van de raad van commissarissen van DNB als interne toezichthouder wil versterken. Hij wil daarnaast de omvang van die raad verkleinen en eisen rond betrouwbaarheid en deskundigheid vastleggen. Nu kan de raad van commissarissen uit maximaal twaalf personen bestaan.