Nederland herdenkt capitulatie Japan
DEN HAAG (ANP) – Enkele duizenden belangstellenden hebben zondagmiddag de herdenking van de overgave van Japan bij het Indisch Monument in Den Haag bijgewoond. Onder anderen koningin Beatrix, demissionair premier Jan Peter Balkenende en vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland legden kransen bij het monument.
Tijdens de herdenking las zanger Boudewijn de Groot, geboren in een Japans gevangenenkamp in voormalig Nederlands Indië, een gedicht voor. Ook zong hij het lied ‘Achter glas’. Een leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, een school die vlakbij het monument ligt, vertelde over het respect en de bewondering die hij heeft voor de Nederlanders die de Japanse interneringskampen hebben overleefd en na de oorlog de ‘gebroken stukken’ van hun leven oppakten.
Door de overgave van Japan op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Tijdens de Japanse bezetting van Nederland-Indië zaten 100.000 Nederlanders vier jaar lang vast in interneringskampen. Van hen overleden er tijdens de oorlog 13.000 door honger, uitputting en de slechte leefomstandigheden in de kampen.
In het World Forum in Den Haag, waar zondagochtend een herdenkingsbijeenkomst plaatsvond, was de hele dag een unieke Nederlandse vlag te zien die tijdens de bezetting verborgen is gehouden door vrouwen in een van de kampen op Java.
Op 23 augustus, de dag dat de Japanse capitulatie in de meeste kampen werd bekendgemaakt, worden apart de jonge Nederlanders herdacht die tijdens de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten. Deze jaarlijkse ceremonie vindt plaats bij het Jongensmonument op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem.