Buitenland

AzG in actie tegen cholera Pakistan

ISLAMABAD (ANP) – Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen gaan zich in Pakistan de komende dagen vooral richten op preventie. Nu de meeste gewonden van de overstromingen zijn behandeld, rijst de vrees voor de uitbraak van ziektes zoals cholera. „We reinigen toiletten, zorgen voor schoon drinkwater en herstellen lokale klinieken”, aldus Benoit de Gryse van de hulporganisatie vrijdag.

13 August 2010 14:06Gewijzigd op 14 November 2020 11:28
Foto EPA
Foto EPA

„Veel mensen zijn gedwongen om vies water te drinken. Dat is een enorm gezondheidsrisico”, aldus De Gryse, landencoördinator in Pakistan. Door de overstromingen is veel water te vies geworden om te drinken. Putten zijn volgelopen met modder en dode dieren liggen in poelen te rotten. Tevens is het erg warm in Pakistan, wat voor bacteriën en virussen ideaal is.

„Mensen krijgen daardoor diarree en maag- en darmklachten. Uiteindelijk kan dat zelfs leiden tot een nieuwe uitbraak van cholera.” Om dat te voorkomen legt Artsen zonder Grenzen in de getroffen gebieden Khyber Pakhtunkhwa en Belutsjistan waterpompen met reinigingsfilters aan. „Ongeveer 400.000 mensen hebben de afgelopen twee weken dankzij de pompen toegang gekregen tot schoon water. Helaas zijn er ook nog duizenden mensen die we daar niet van kunnen voorzien”, aldus De Gryse.

Artsen zonder Grenzen probeert ook de sanitaire voorzieningen van mensen die hun huizen zijn kwijtgeraakt, schoon te houden. „Veel mensen zitten in overheidsgebouwen of scholen waar ze te weinig toiletten hebben. De latrines zijn veelal geïnfecteerd. Wij ontsmetten die, zodat de bacteriën geen kans krijgen.”

Door de overstromingen van de afgelopen dagen zijn zeker 1600 mensen om het leven gekomen. De komende tijd kan dat dodental echter nog flink oplopen als ziektes de kans krijgen. „Veel bestaande klinieken en ziekenhuizen zijn overspoeld met water en modder. We proberen die opnieuw aan het werk te krijgen, zodat mensen ook voor de gewone dingen weer naar de dokter kunnen”, zegt De Gryse. Artsen zonder Grenzen helpt onder meer met schoonmaken, materiaal en met mobiele klinieken.

Het gebied van de overstromingen is enorm, zo’n 25.000 vierkante kilometer. Grote delen van het rampgebied zijn onbegaanbaar. „We richten ons op de mensen bij wie we met vrachtwagens en helikopters kunnen komen. Verder is het wachten tot het water zakt”, zegt Koert Ritmeijer, hoofd medische adviseurs van de hulporganisatie. Gekozen is voor een intensieve aanpak in de twee regio’s, om versnippering van de hulp te voorkomen. „Je kunt alleen een uitbraak van diarree of cholera voorkomen als je intensief in het gebied aanwezig bent. Anders ben je al snel te laat.”

Het is volgens Ritmeijer niet te voorspellen of Pakistan wordt getroffen door een epidemie. „Bij eerdere overstromingen wisten we dat te voorkomen, maar dat gebied was klein en er werd massaal hulp geboden. Nu is het getroffen gebied veel groter en we kunnen lang niet overal komen.”

Daarnaast is de ramp nog niet voorbij. Het moessonseizoen is pas op de helft en nieuwe overstromingen voor vrijdag en komende week zijn alweer aangekondigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer