Kitakuffe bad ineens als de christenen
KAMPERVEEN – Uit onderzoek blijkt dat er van veel grensverkeer tussen islam en christendom in Afrika geen sprake is. Er is echter één uitzondering: Uganda. Relatief veel moslims bekeren zich daar tot het christendom. Pastor Meddy Kitakuffe is een van hen. „Ik merkte dat Jezus de kracht had mijn leven te veranderen.”
Kitakuffe had zich nooit echt in het christendom verdiept, maar besloot in één dag van moslim christen te worden. Op een avond in 1995 was hij thuisgekomen na een vechtpartij, waarbij hij een tand uit iemands mond had geslagen. Hij kon moeilijk de slaap vatten, bang als hij was dat de politie hem zou komen halen. De onrust nam nog toe toen Kitakuffe opeens een hand zag, die was omgeven door licht. „Diep vanbinnen wist ik direct dat het de hand van God moest zijn”, zegt hij in het huis van vrienden in Kamperveen.
Kitakuffe was danig geschrokken en toog naar de moskee om zich innerlijk te reinigen. Hij rolde zijn matje uit en begon in het Arabisch te bidden. „Maar na enige tijd realiseerde ik me dat ik in mijn eigen taal aan het praten was. Ik bad op de christelijke manier”, vertelt hij. Hij duidde de vreemde gewaarwording echter als een bijwerking van de drugs die hij gebruikte. „Ik was bokser in die tijd”, voegt hij er ter verklaring aan toe.
Maar weer thuis hoorde hij een stem, die luid en duidelijk tegen hem zei dat het tijd was om zich te bekeren en opnieuw geboren te worden. Het was inmiddels twee uur in de nacht, maar Kitakuffe toog naar een nabijgelegen kerk, waar op dat moment vier mensen aan het bidden waren.
Kitakuffe: „Die mensen zagen een verwarde man aankomen en vonden het blijkbaar beangstigend, want ze stuurden me weg. Maar de volgende morgen om zes uur was ik weer terug in de kerk, waar die dag een conferentie gehouden zou worden. Ik luisterde de hele dag naar de toespraken en liep om vijf uur naar voren om te zeggen dat ik christen wilde worden. Ik heb er nooit spijt van gehad.”
Kitakuffe is niet de enige moslim in Uganda die christen is geworden. Het gerenommeerde Amerikaanse Pew Research Centre presenteerde in april een rapport over religie en moraal in Afrika, waarvoor in negentien landen duizenden interviews waren afgenomen. Daarin wordt geconcludeerd dat „er geen aanwijzingen zijn dat christendom of islam in Afrika ten koste van elkaar groeien.” Uitzondering vormt echter Uganda, waar een derde van de respondenten met een moslimachtergrond aangaf momenteel christen te zijn. Overgangen andersom kwamen in veel mindere mate voor.
„We hebben in Uganda vrijheid van godsdienst”, verklaart Kitakuffe. „Er is geen wetgeving die de overgang van de ene naar andere godsdienst verbiedt, zoals in sommige andere Afrikaanse landen. Toch zegt dat niet alles. Ik ken heel overtuigde moslims die christen zijn geworden. Dat is niets anders dan het werk van God.”
Kitakuffe geeft aan dat zijn familie niet blij was met zijn bekering tot het christendom. Veel contact was er echter toch al niet meer. „In feite hadden ze me al verloren. Door mijn gedrag was mijn aanwezigheid thuis onhoudbaar geworden. Na verloop van tijd merkten ze wel op dat ik enorm veranderde. Dat hadden ze nooit voor mogelijk gehouden. Daardoor kwamen sommigen van mijn familieleden ook tot geloof in Jezus.”
Kitakuffe zegt te hebben gemerkt dat Jezus de kracht had zijn leven te veranderen. „Hij heeft de macht over alles. Al zou je alles verliezen, behalve Jezus, dan ben je nog rijk. Je kunt Hem niet vergelijken met ook maar iets anders.”
Kort na zijn overgang tot het christelijk geloof besloot Kitakuffe dat ook aan anderen te gaan vertellen. Hij begon op straat en van huis tot huis het Evangelie te preken.
In 2001 stichtte Kitakuffe uiteindelijk een eigen kerk in de hoofdstad Kampala, die hij de Grace Tabernacle Ministries doopte. Momenteel zijn er zeven gemeentes. Kitakuffe is de oprichter en dus de zelfbenoemde bisschop van de kerk.
Georganiseerd contact met andere voormalige moslims is er niet, zegt de voorganger. „Maar er zitten er velen in mijn eigen kerk, dat zie ik aan hun namen. Ze komen echter niet speciaal voor mij als ex-moslim.”
Kitakuffe merkt dat er momenteel ook een tegenbeweging op gang komt. „Moslims probeerden in het verleden nooit bekeerlingen te maken, maar dat verandert. Ze krijgen geld uit het buitenland voor campagnes. Soms gaan er daarom ook christenen tot de islam over. Dat zijn er echter nog maar weinigen”, zegt hij. „En ik bid dat nog meer Ugandezen de God van de Bijbel zullen leren kennen.”