Slechte dag voor sinistrofoben
NIJMEGEN (ANP) – Voor mensen die lijden aan sinistrofobie is het vrijdag een slechte dag. Zij lijden namelijk aan angst voor linkshandigheid en vrijdag is het de internationale Dag van de Linkshandigheid. De speciale dag voor de linkshandigen bestaat sinds 1992 en is bedacht door een Amerikaan, die vond dat 13 augustus een goede datum was, omdat 13 bekend is als ongeluksgetal en veel mensen denken dat linkshandigen brokkenpiloten zijn.
„Dat is niet waar, maar de hersenen van mensen die links zijn werken wel echt anders dan die van rechtshandigen”, aldus onderzoeker Roel Willems van het Donders Institute voor Brain and Cognition in Nijmegen, onderdeel van de Radboud Universiteit. De linkshandige psycholoog promoveerde eerder dit jaar op de verwerking van taal en gebaren in het brein. Hij vond dat linkshandigen andere delen van hun hersenen gebruiken bij bijvoorbeeld het herkennen van gezichten. Het brein past zich aan bij de linkshandigheid.
Waarom sommige mensen linkshandig zijn, is nog steeds niet helemaal bekend, zegt ook Willems. Wel staat vast dat altijd al ongeveer een op de tien mensen links is geweest en dat onder hen meer mannen dan vrouwen zijn. Niet alle linkshandigen zijn ook linksbenig, maar er zijn op zich wel meer „linkspoten” dan mensen die links schrijven. Linkspotigheid, zoals het in de sport wordt genoemd, valt namelijk aan te leren, maar vlekkeloze linkshandigheid nooit.
Op de Dag van de Linkshandigheid willen belangengroepen de aandacht vestigen op de alledaagse problemen van mensen die links zijn. Zo kunnen zij niet knippen met een gewone schaar, geen blikopener hanteren, geen frikadel speciaal eten met een vorkje met een snijkant, geen juskom met een schenktuitje gebruiken en niet leren breien als een rechtshandige, meldt de linkshandigenshop op internet, die veel aangepaste artikelen verkoopt.
Maar er is een troost: linkshandigen bevinden zich in goed gezelschap. Veel beroemdheden zijn links, zoals president Obama, Leonardo da Vinci en Johann Sebastiaan Bach.