„Ontzagwekkende ravage” door ramp Pakistan
PESHAWAR (ANP) – Met veel meer regen op komst dreigt de ramp in Pakistan nog groter te worden dan nu al het geval is. Tineke Ceelen, directeur van de Nederlandse Stichting Vluchteling, bezocht donderdag een van de zwaarst getroffen regio’s en schrok van wat ze zag. „Veel mensen hebben alles verloren en zijn wanhopig.”
Ceelen maakte per auto een tocht langs een aantal al dan niet georganiseerde opvangkampen in de noordwestelijke provincie Khyber Paktunkhwa. „Hele dorpen zijn weggespoeld, net als de oogsten op een groot aantal akkers. We zagen een ontzagwekkende ravage”, aldus Ceelen.
„Op de gekste plekken zijn tentenkampen neergezet. Op de weg terug van Peshawar naar Islamabad, waar wij verblijven, zagen we dat de middenberm van de snelweg was veranderd in een enorm kamp voor ontheemden. Voor zover het oog reikte mensen die in grote groepen schuilen onder zeiltjes. Niet of nauwelijks schoon drinkwater, geen latrines, het vee dat ze nog konden redden vastgebonden aan de vangrails.”
Ceelen sprak een aantal ontheemden en hun verhalen waren eensluidend. „Veel mensen zijn letterlijk alles kwijt. Identiteitspapieren, eigendomsbewijzen, schoolboeken. Alles wat ze hebben is een zeil op stokken, dat enige beschutting biedt tegen regen. En sommigen hebben zelfs dat niet.”
De meest schrijnende situatie waar Ceelen getuige van was, was een kamp dat al dertig jaar opvang bood aan Afghaanse vluchtelingen. „Daar stond helemaal niets meer overeind, op twee moskeeën na. Die gebouwen worden gezien als belangrijk en zijn dus gebouwd van goede materialen. Alle andere hutten en tenten zijn weggevaagd. Wat rest is een dikke laag modder, en een paar mannen die daarin op zoek zijn naar bruikbare materialen.”
De Verenigde Naties hebben het officiële dodental als gevolg van de overstromingen in Pakistan naar beneden bijgesteld van 1600 naar circa 1200. Tegelijkertijd dreigt levensgevaar voor circa zes miljoen mensen, als zij niet snel hulp krijgen.
„Ik denk dat het realistisch is om te zeggen dat er meer mensen dood zullen gaan aan ziektes als gevolg van de overstromingen, dan het aantal directe sterfgevallen door bijvoorbeeld verdrinking en het instorten van huizen”, zei Ceelen. „Het regent nog elke dag. Uitbraken van ziekten als cholera, mazelen en meningitis zijn onder deze omstandigheden slechts een kwestie van tijd. Medici in de kampen meldden dat veel mensen met diarree kampen.”