Aan twee tafels praten over bezuinigen
DEN HAAG (ANP) – Op het Binnenhof in Den Haag buigen bewindslieden en politiek onderhandelaars zich donderdagmiddag tegelijk aan twee tafels over ‘s lands financiën. Rond 14.00 uur is de kern van het demissionaire kabinet bijeen gekomenvoor overleg over het wegwerken van tegenvallers en de begroting van 2011.
Rond dezelfde tijd hebben VVD, PVV en CDA na een lunchpauze de onderhandelingen hervat over een nieuw kabinet, dat 18 miljard wil bezuinigen in de komende vier jaar. Demissionair vicepremier André Rouvoet maakte duidelijk dat voortdurend afstemming plaatsheeft tussen de twee tafels, voordat hij het ministerie van Algemene Zaken van premier Jan Peter Balkenende binnenliep.
Terwijl de demissionair ministers Jan Kees de Jager (Financiën) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bij het kantoor van Balkenende naar binnen gingen voor begrotingsoverleg, liepen hun CDA-collega’s Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Ab Klink (Volksgezondheid) door naar het gebouw van de Eerste Kamer even verderop. Fractieleider Verhagen en Klink schoven daar als CDA-onderhandelaars aan bij informateur Ivo Opstelten.
Volgens Rouvoet (ChristenUnie) zal het demissionaire kabinet zich vooral richten op het wegwerken van de tegenvallers om een sluitende begroting achter te laten. Als VVD, PVV en CDA het eens worden over een nieuw kabinet vlak voor Prinsjesdag - op de derde dinsdag van september wordt de begroting voor het komende jaar gepresenteerd - moet de nieuwe coalitie makkelijk bezuinigingen kunnen toevoegen.
Maar er ligt ook een motie van de Tweede Kamer om 3,2 miljard euro te besparen. Het vorige kabinet-Balkenende wilde die 3,2 miljard realiseren door als werkgever in de publieke sector een nullijn te hanteren in de loononderhandelingen met vakbonden. Dat lukt tot dusver echter onvoldoende.
Volgens Rouvoet zal de demissionaire ploeg „afhankelijk van hoe lang de onderhandelingen aan de andere tafel duren” wellicht toch met de motie aan de slag moeten, voor het geval het nieuwe kabinet er niet voor Prinsjesdag zit. Volgens ingewijden is van die 3,2 miljard al ongeveer 1 miljard binnengehaald via loonmatiging.