Refovoetballers moeten nieuwe stek zoeken
HARDINXVELD GIESSENDAM – Voetbalstichting Totally Different (TD) uit Hardinxveld-Giessendam mag niet langer gebruikmaken van een weiland op de hoek van de Polderweg en de Spoorweg.
Volgens de gemeente is het gebruik als voetbalveld in strijd met het bestemmingsplan. Tot 1 november krijgt de stichting de tijd een alternatieve locatie te vinden. Na die datum krijgt TD een dwangsom opgelegd voor elke keer dat er nog op het terrein wordt getraind of gespeeld.
Op het ‘complex’ van TD, zo’n 500 meter buiten het dorp, heerst doodse stilte. Vee graast vredig in naburige weiden. Elk halfuur raast er een trein voorbij over de Merwede-Lingelijn en af en toe passeert er een landbouwvoertuig. Het veld ligt er verlaten bij. De tachtig leden in de leeftijd van acht tot vijftien jaar hebben vakantie. Eind augustus worden de trainingen hervat en in september starten de wedstrijden. De trainingshoek is herkenbaar aan de doeltjes. Het ‘hoofdveld’ is niet belijnd en moet nodig worden gemaaid. Een zeecontainer voor de ballen en doeltjes, een paar bankjes met prullenbakken en wat rekjes voor de fietsen. Dat is het totale bezit van TD.
De stichting bestaat vier jaar en werd opgericht door Peter van den Heuvel, die als voorzitter, secretaris en trainer nog altijd de drijvende kracht is. TD bestaat uitsluitend uit jongeren die niet op een normale voetbalclub zitten en van christelijken huize zijn. „De meesten komen uit de gereformeerde gezindte en mogen van hun ouders eigenlijk niet op voetbal. We staan in het dorp bekend als refoclub. We letten erg op taalgebruik. Normen en waarden zijn belangrijker dan prestaties”, vertelt Van den Heuvel. Bij de samenstelling van de teams wordt niet gelet op de kwaliteit van de spelers en de teams spelen alleen onderlinge wedstrijden en komen niet uit in een normale competitie.
Totally Different bleek in een behoefte te voorzien: bij de start meldden zich 56 voetballertjes. De ‘gevestigde orde’ was minder enthousiast. De plaatselijke voetbalclub was bang voor concurrentie. De gemeente deed wat lacherig over het initiatief. Het leidde ertoe dat het twee jaar duurde voor de club een eigen stekkie had. „Een aannemer bood een weiland aan. We hebben de greppels dichtgegooid, zand en grond aangebracht en drainage aangelegd. In juni 2008 werd ons complex geopend.”
De vreugde was van korte duur. Het bleek niet toegestaan hier te voetballen. Bij overtreding hing de stichting een dwangsom van 250 euro per week boven het hoofd. Gesprekken met B en W brachten uitkomst. TD kreeg tijd om een alternatieve locatie te zoeken.
Vorige week kreeg berichtte de gemeente dat ze absoluut voet bij stuk houdt en dat de vereniging niet op het veld mag blijven voetballen. Totally Different krijgt van de gemeente nog wel even respijt. Van den Heuvel: „In september en oktober kunnen we hier nog terecht. Daarna spelen we tot het eind van de winter in een zaaltje in Boven-Hardinxveld. Pas eind februari komen we in de problemen.”
Tot die tijd heeft de stichting de mogelijkheid een oplossing te vinden. „Wij hebben geen alternatieven. We krijgen geen subsidie en we hebben de gemeenschap nooit een cent gekost. Deze papieren rompslomp kost de inwoners onnodig geld.”
Tegelijk ziet hij een voordeel. „Andere verenigingen zien ons niet langer als concurrent. Ze begrijpen dat wij een ander publiek trekken. En ook de politiek neemt ons nu serieus. We krijgen steun van de CU, SGP en de TAB. En ook portefeuillehouder Kraaijeveld is positief. Hij wil binnenkort met ons om de tafel. Er is nog hoop.”