Venetiaan wil ambtsketen niet zelf overdragen
PARAMARIBO (ANP) – De scheidend Surinaamse president Ronald Venetiaan „overweegt serieus” om zijn ambtsketen niet direct aan zijn opvolger en voormalig machthebber in Suriname, Desi Bouterse, over te dragen. Hij zei dat dinsdag na afloop van het onderscheiden van onder anderen de ministers uit zijn regering, die hun post gaan verlaten.
Donderdag wordt Bouterse als president geïnstalleerd. Venetiaan overweegt parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de Surinaamse ambtsketen aan het nieuwe staatshoofd te laten overhandigen.
De overdracht ligt voor Venetiaan gevoelig, omdat Bouterse een staatsgreep heeft gepleegd en nu verdachte in eigen land is in het proces over de zogenoemde Decembermoorden. Op 8 december 1982 werden tijdens zijn toenmalige militaire regime vijftien tegenstanders van dat bewind gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia, destijds het hoofdkwartier van de militaire machthebbers. Bouterse heeft later zijn formele verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen toegegeven.
De afgelopen tien jaar, met twee kabinetten-Venetiaan, is de ontwikkeling van het land toegenomen, zegt het huidige staatshoofd tegen het ANP. „Er zijn voorzieningen neergezet en er is perspectief voor het land en voor de bevolking. Daar moet nu verder op worden gebouwd.” Venetiaan wil niet speculeren of dat onder de nieuwe regering van Bouterse gaat lukken. „Ik ga observeren.”
De president vindt dat op het gebied van financiën de juiste koers is gevolgd. „Een grote buidel met geld was er niet, gegeven de omstandigheden. Maar we hebben kunnen zorgen dat er geen sprake is van een bankroet van Suriname, ondanks de slechte financiële omstandigheden”, stelt hij.
„Het inkomen is misschien achteruit gegaan, maar de kinderen kunnen naar school en de zorg en de infrastructuur zijn verbeterd. Ook is de malaria teruggedrongen. Het aantal sterfgevallen staat zelfs op nul. Dit zijn dingen die de mensen vaak ontgaan.”