Oprichter Jan Baan lonkt naar geesteskind
Jan Baan wil best praten over de aankoop van softwarebedrijf Baan, zijn eigen geesteskind. Een woordvoerder zegt dat de „ontwikkelingen bij Baan Company met belangstelling worden gevolgd”. Het Britse moederbedrijf Invensys kondigde dinsdag aan de Barneveldse softwareproducent te verkopen.
„Mocht Invensys met een voorstel komen, dan zullen we dat zeker serieus nemen”, aldus de zegsman van Vanenburg Group, het investeringsvehikel van Jan Baan. Hij wijst erop dat Vanenburg en het softwarebedrijf Baan veel dezelfde bedrijven als klant hebben. „En natuurlijk is het zo dat Jan Baan een historische band heeft met het bedrijf.”
Jan Baan heeft lange tijd moeite gehad met afstand nemen van het softwarebedrijf dat hij heeft opgericht. De entrepreneur gaf eind 1998 zijn zetel in de directie op, terwijl hij al in juli van dat jaar zei uit het bestuur te vertrekken. Jan Baan stapte onder meer op omdat er veel kritiek kwam op de leidersstructuur bij het bedrijf. Jan Baan zat in het bestuur van Baan Company en had tegelijkertijd een groot belang in het softwarebedrijf, via een investeringsverhikel.
Toen het softwarebedrijf twee jaar na zijn definitieve vertrek in diepe problemen zat, overwoog hij Baan terug te kopen. Jan Baan kon het niet aanzien dat zijn bedrijf failliet dreigde te gaan, zei hij. Pas nadat het Britse Invensys een bod had gedaan op Baan Company, liet hij zijn plan varen.
Nu het bedrijf weer in de etalage staat, wil Jan Baan een overname niet uitsluiten. „Het zou dom zijn om er niet over na te denken”, stelde de woordvoerder van Vanenburg. De investeringsmaatschappij zegt niet actief op overnamepad te gaan. Als Invensys overnamegesprekken wil voeren, zullen de Britten zich bij de investeerder in Putten moeten melden, aldus de woordvoerder.
Directeur L. van der Tang van Baan Company wilde dinsdag niet zeggen of Vanenburg een van de bedrijven is waar Invensys momenteel mee onderhandelt.