Genenvariatie bepaalt meningokokkenziekte
NIJMEGEN (ANP) – Of een besmetting met meningokokkenbacteriën leidt tot de ernstige meningokokkenziekte (hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging), hangt sterk af van de individuele variatie in genen. De resultaten van een groot onderzoek hiernaar zijn online gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics, zo maakt het Nijmeegse academische ziekenhuis UMC St Raboud maandag bekend.
Het onderzoek is uitgevoerd door een internationaal consortium, waarvan het UMC St Radboud, het Rotterdamse Erasmus MC en het AMC in Amsterdam deel uitmaken.
Meningokokkenziekte wordt in de volksmond geregeld nekkramp genoemd. Besmettingen met de meningokokkenbacterie komen vaak voor, zeggen de onderzoekers. Maar slechts bij een klein percentage van de besmettingen ontstaat hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.
Door vaccinaties tegen meningokokken C, die sinds begin deze eeuw gegeven worden, is het aantal besmettingen in Nederland teruggelopen. Jaarlijks krijgen ongeveer honderd kinderen te maken met een ernstige meningokokken B-infectie.
De genetische variaties die nu gevonden zijn bij bijna 1500 patienten die een ernstige infectie doormaakten, hebben betrekking op een eiwit uit het immuunsysteem, waar meningokokken zich in het lichaam aan hechten. De nieuwe vondst geeft volgens de onderzoekers belangrijk nieuw inzicht in het ontstaan van de infectie en vormt een aanknopingspunt voor het ontwikkelen of verbeteren van vaccins.