Herstel wereldeconomie vertoont barsten
AMSTERDAM – Het herstel van de wereldeconomie verloopt moeizaam en lijkt zelfs alweer aan kracht te verliezen. Vrijdag waarschuwde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de piek van het herstel in de meeste grote economieën al is bereikt.
Die sombere blik werd gesteund door tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de Duitse industrie.
Volgens de OESO wijzen de signalen vooral in China, India, Frankrijk en Italië op een afname van de economische groei in de komende maanden. Maar ook in de VS en Groot-Brittannië lijkt het economisch herstel het hoogtepunt alweer te hebben bereikt, waarschuwde de denktank van de rijke landen.
In de VS heeft de bescheiden economische groei in de afgelopen maanden in ieder geval weinig effect gehad op de arbeidsmarkt. In juli ging de werkgelegenheid in de grootste economie ter wereld opnieuw achteruit. Dat kwam voor een belangrijk deel door de afronding van een volkstelling, waardoor de overheid veel tijdelijke werknemers naar huis stuurde. Maar ook de banengroei in het bedrijfsleven voldeed niet aan de verwachtingen. In totaal verdwenen er 131.000 banen in de Amerikaanse economie (afgezien van de agrarische sector). Marktkenners hadden een verlies van 65.000 banen voorspeld.
Tekenend voor de tegenvallende ontwikkelingen was de afname van de werkgelegenheid voor uitzendkrachten. Deze loopt over het algemeen voor op de groei van de rest van de arbeidsmarkt, omdat bedrijven bij pril economisch herstel hoofdzakelijk flexibele arbeidskrachten inhuren. In juli waren er echter ruim 5000 uitzendbanen minder dan in de voorgaande maand.
Alleen in de industrie groeide de werkgelegenheid boven verwachting. Hier kwamen in juli 36.000 nieuwe banen beschikbaar, waar slechts op een groei van 10.000 arbeidsplaatsen werd gerekend. Het werkloosheidspercentage in de VS bleef in juli stabiel op 9,5 procent. Analisten hadden een kleine stijging tot 9,6 procent verwacht.
Het Witte Huis haastte zich gisteren te verklaren dat het niet bang is „voor een dubbele dip. Er zullen nog wel meer hobbels in het verschiet liggen terwijl de economie herstelt”, zei Christina Romer, adviseur van president Obama.
Van de grote economieën verwacht de OESO in de komende maanden alleen nog een „relatief robuust” herstel in Duitsland. Ook in Europa’s grootste economie blijft de opleving echter barstjes vertonen. Zo bleek vrijdag dat de productie van de Duitse industrie in juni onverwacht is gedaald. De Duitse fabrieken leverden in die maand 0,6 procent minder goederen dan in de maand ervoor, terwijl er op een kleine groei werd gerekend.
Het Duitse ministerie van Economische Zaken, dat de cijfers publiceerde, houdt de moed er echter in. Het wees op de sterke vraag naar Duitse producten in het buitenland, waardoor de orders voor de fabrieken in juni nog met ruim 3 procent stegen.