Economie

Tarweberg rot weg 
in India

BOMBAY (AP) – Een voorraad tarwe in India waarmee 210 miljoen mensen een jaar lang gevoed kunnen worden, bederft omdat de Indiase regering onvoldoende opslagruimte heeft.

6 August 2010 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 11:24
Graanmarkt in Amritsar, India. Foto EPA
Graanmarkt in Amritsar, India. Foto EPA

Bijna 18 miljoen ton tarwe wordt in de openlucht onder zeildoeken bewaard terwijl het land door de jaarlijkse moessonregens wordt gegeseld.

Met het graan kan in een land waar een op de twee inwoners honger heeft een hoop goed worden gedaan. In plaats daarvan rot het weg en gaan de wereldwijde graanprijzen, sinds juni al 78 procent gestegen, hierdoor nog verder omhoog.

De graanprijzen worden opgestuwd door droogte en bosbranden in Rusland, regenval in Canada en sprinkhaanplagen in Australië. Eerder deze week besloot Rusland graan niet langer te exporteren, met de hoogste graanprijzen in twee jaar tijd als gevolg.

De hoeveelheid tarwe die nu in India in natte zakken wegrot staat gelijk aan de hoeveelheid die de Franse bevolking jaarlijks nuttigt. Als het voedsel inderdaad wegrot, neemt de wereldwijde voorraad graan af en stijgen de graanprijzen nog verder.

De regering heeft de tarweberg laten groeien. Export van het graan ligt gevoelig, omdat de prijs van voedsel de afgelopen maanden zo sterk gestegen is. Minder tarwe kopen van Indiase boeren om de voorraad tarwe niet verder te laten oplopen is eveneens ondenkbaar in een land waarvan de helft van de bevolking op het platteland woont.

Verkoop van het graan aan de armen voor een gesubsidieerde prijs zou het begrotingstekort alleen maar doen oplopen, zegt de regering. Bovendien ontbreekt het aan voldoende opslagcapaciteit in de deelstaten waarin de tarwe meer dan welkom is.

De tarweberg heeft de regering ongeveer 5,5 miljard dollar (ruim 4 miljard euro) gekost. „Je verliest uiteindelijk evenveel geld aan rottend graan als wanneer je de tarwe uitdeelt aan de armen”, zegt Biraj Patnaik, adviseur voedselkwesties van het Indiase hooggerechtshof. „Het is volledig irrationeel en onlogisch om het niet direct uit te delen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer