Lutheranen benadrukken met Arabische voorzitter dialoog
Met de keuze voor Munib Younan als nieuwe voorzitter benadrukt de Lutherse Wereldfederatie juist het belang van de dialoog, stelt ds. Susanne Freytag.
Bisschop dr. Munib Younan van de Evangelisch-Lutherse kerk in Jordanië en het Heilige Land werd op 24 juni met een grote meerderheid tot de nieuwe president van de Lutherse Wereldfederatie (LWF) gekozen.
Munib Younan is sinds 1990 betrokken bij het werk van de raad van de LWF. In de afgelopen zeven jaar was hij vicepresident voor de regio Azië. In die jaren heeft de gemeenschap van lutherse kerken hem leren kennen als een persoon die vanuit zijn eigen context regelmatig aandacht vraagt voor de verbetering van de situatie in de Palestijnse gebieden.
Volgens Wybe Fraanje (RD, 2 augustus) verwijdert de LWF zich met de benoeming van Younan van Israël. Younan laat zich echter kennen als een persoon die zich via de dialoog inzet voor vrede, gerechtigheid en verzoening.
Munib Younan initieerde dialooggroepen tussen Joden en christenen als ook tussen de drie abrahamitische godsdiensten: jodendom, islam en christendom. Hij heeft niet alleen goede contacten met de Palestijnse grootmoefti maar ook met het opperrabbinaat in Israël.
Vanuit zijn voorkeur voor dialoog lukt het Younan ook in andere situaties binnen de LWF bruggen te slaan tussen de zeer verschillende contexten en regio’s. Deze kant van hem, die in belangrijke mate tot zijn verkiezing heeft bijgedragen, ontbreekt helemaal in de beschrijving die Wybe Fraanje van zijn persoon geeft.
Fraanje beschrijft de geschiedenis van de lutheranen als anti-Israëlisch en antisemitisch en op een tendentieuze manier. Dat wordt een hink-stap-sprong van Luthers traktaat ”Von den Juden und ihren Lügen” (1543) via de nazibisschop Martin Sasse naar een motie van de Evangelische-Lutherse kerk in de Verenigde Staten in 2007 die volgens Fraanje oproept tot een boycot van Israëlische producten. Dit laatste is volgens hem een moderne variant van ”Koopt niet bij Jooden”.
In werkelijkheid vraagt deze motie, die met een krappe meerderheid is aangenomen, om de mogelijkheid te overwegen en te onderzoeken om geen producten te kopen van Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied.
Wybe Fraanje slaat gemakshalve een belangrijke stap in de geschiedenis van de LWF over. Meer dan 25 jaar geleden, in 1984 in Boedapest, nam de zevende assemblee van de LWF na meerdere consultatierondes tussen lutheranen en Joden een verklaring over de relatie tussen lutheranen en Joden aan waarin nadrukkelijk afstand werd genomen van Luthers geschriften met anti-Joodse standpunten.
Dit gebeurde in bijzijn van vertegenwoordigers van het Joods wereldcongres. Zij verwelkomden het engagement van de lutheranen en de belofte dat Luthers geschriften nooit meer gebruikt zouden worden om haat tegen de Joden te onderrichten en het Joodse volk te verloochenen.
Lutheranen zijn ook in de daarop volgende jaren tot op heden volop in dialoog met Joden. Het getuigt van moed dat de lutherse gemeenschap in deze tijd een Arabische christen tot president heeft gekozen.
De auteur is president van de evangelisch-lutherse synode in de Protestantse Kerk in Nederland.