Campbell bevestigt ontvangst diamanten
LEIDSCHENDAM (ANP) – Naomi Campbell heeft in 1997 in Zuid-Afrika diamanten cadeau gekregen van mannen die ‘s nachts aan haar slaapkamerdeur kwamen kloppen. Dit zei het supermodel donderdag in Leidschendam tijdens het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia.
De mannen stelden zich niet voor zodat Campbell niet wist van wie zij de diamanten kreeg. Het incident gebeurde na een diner thuis bij president Nelson Mandela van Zuid-Afrika, waar Campbell Taylor had ontmoet. Taylor had toen aan tafel verteld wat Liberia voor een „mooi land” was, aldus Campbell.
Campbell stelde geen vragen toen de twee zwarte mannen ‘s nachts het cadeau kwamen brengen omdat zij oververmoeid was van internationale reizen. Zij maakte het cadeau pas de volgende ochtend open. „Er zaten een paar stenen in, zeer kleine stenen die er vuil uitzagen”, aldus Campbell. Het was voor haar in eerste instantie niet eens duidelijk dat het om diamanten ging.
De volgende ochtend sprak zij bij het ontbijt over het incident met de Amerikaanse actrice Mia Farrow en met Campbells toenmalige agente, Carole White. „Een van hen zei: die moeten wel van Taylor zijn”, aldus Campbell, die werd ondervraagd door hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).
Bloeddiamanten speelden een belangrijke rol in de gruwelijke oorlogen in West-Afrika in de jaren ‘90. Taylor heeft onder ede gezegd dat hij nooit iets met bloeddiamanten te maken had. De Amerikaanse juriste Hollis hoopt de rechters met behulp van Campbells getuigenis ervan te overtuigen dat Taylor heeft gelogen.
Campbell, die bekend staat om haar sterallures, liet de rechters minutenlang wachten. Dit leidde tot enige hilariteit op de publieke tribune, die vol zat met pers, diplomaten en vertegenwoordigers van andere internationale hoven, zoals het Internationaal Strafhof en het Joegoslavië-Tribunaal. „Zij is de bruid. Wij moeten op haar wachten”, zei iemand.
Campbell wilde niet in Nederland komen getuigen en kwam pas opdagen nadat de rechters haar hadden gedagvaard. Hollis had geen gelegenheid van tevoren met haar te spreken. De hoofdaanklaagster kon dus niet op de vraag van de rechters antwoorden of Campbell de eed zou afleggen op de Bijbel of de Koran. Ze koos voor de Bijbel.