Onderzoek naar preventief politiegeweld
LEUSDEN (ANP) – De politie moet gepast geweld kunnen gebruiken als daarmee kan worden voorkomen dat een situatie uit de hand loopt. Dat vindt politievakbond ACP.
Op initiatief van de bond onderzoeken de Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) hoe de politie nu met het probleem omgaat en wat eraan verbeterd kan worden.
Politieagenten wachten vaak met het gebruik van geweld of arrestaties tot er iets is gebeurd. Daardoor wordt het gezag van de politie aangetast en wordt er te veel geweld tegen agenten gebruikt, aldus de ACP. Een reden dat politiemensen terughoudend zijn, is dat er achteraf lange procedures tegen hen dreigen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: „De toepassing van geweld wordt dan langer uitgesteld dan de situatie vereist.”
In de onderzoeksopdracht stellen de Politieacademie en de VU dat preventief geweld niet alleen bijdraagt aan de veiligheid van de samenleving maar ook aan de doeltreffendheid en geloofwaardigheid van de politie. De samenleving is blijkbaar zodanig veranderd dat de ‘softe’ aanpak van de politie niet meer volstaat, schrijven zij. De politie moet terug naar vroeger, doortastender worden, zo stellen de onderzoekspartners zich voor. Jaarlijks raken circa tweeduizend agenten gewond door burgergeweld.
Uit het onderzoek moet onder meer blijken hoe de politie kan omgaan met schijnbaar onvoorspelbare situaties. De onderzoekers stellen dat veel plegers van geweld tegen agenten al eerder misdrijven hebben gepleegd. Aan de hand daarvan kan mogelijk toekomstig gedrag voorspeld worden.
Hoofdcommissaris Frans Heeres van de politie Midden en West Brabant ziet net als de ACP graag dat de politie preventiever kan optreden, zei hij in Netwerk. „Politiemensen moeten eerder kunnen doorpakken. Dat werkt tot tevredenheid van zowel de politie als het publiek.” Hij vindt het het overwegen waard om daartoe de wet te veranderen.
In dezelfde tv-rubriek liet advocate Inez Weski weten daarop tegen te zijn. „Mensen oppakken voordat ze iets hebben gedaan, dat is ver voorbij de grenzen van de wet. Dat is het wetboek weggooien.”