Economie

Zomer nog ver weg voor reisbranche

BAARN (ANP) – Aan het begin van het zomerseizoen hadden touroperators nog hoop dat dit jaar minder dramatisch zou verlopen dan vorig jaar. Maar het gaat erop lijken dat 2010 een even slecht, zo niet nog slechter jaar wordt. Uit de boekingen tot en met de voorlaatste week van juli blijkt dat bijna 2,5 procent minder mensen een vakantie hebben geboekt in vergelijking met het zomerseizoen van vorig jaar. Het enige lichtpuntje is dat in de vierde week van juli voor het eerst die maand een plus viel op te tekenen.

3 August 2010 16:31Gewijzigd op 14 November 2020 11:22
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie ANVR op basis van de GfK Travelscan.

Tot en met 25 juli hebben 2,4 procent minder mensen een zomervakantie geboekt dan vorig jaar. In de eerste week van juli maakten 6 procent minder mensen de gang naar het reisbureau, in de tweede week zelfs 15 procent minder. Die week werden de halve finales en de finale op het WK voetbal gespeeld. De week daarop, toen de Nederlanders inmiddels wisten dat een titel er weer niet in zat, renden mensen niet massaal naar het reisbureau. Die week liet juist een achteruitgang van maar liefst 9 procent zien, zo blijkt uit de cijfers, die worden opgesteld aan de hand van de kassagegevens van 1300 verkooppunten.

„Dat mensen tijdens het WK niet geboekt hebben is volkomen logisch”, zegt Steven van de Heijden van TUI Nederland (Arke, Kras) in reactie op de cijfers. Dat de week daarna geen run is ontstaan op reizen, komt volgens hem door het mooie weer. „Er zit een week vertraging in.” Vanuit de branche gezien had de plus eerder moeten komen. „We hadden in de tweede helft van juli vliegtuigen die niet vol waren, dat is zeldzaam.” Als gevolg van de „vertraging” bij het boeken, zijn er minder mensen in juli op vakantie gegaan en verschuift er wat naar augustus.

„Terwijl dat voor Nederland traditioneel een lastige maand is”, aldus Van der Heijden. „Voor ons is juli de vakantiemaand. Maar als mensen steeds later gaan beslissen over al dan niet vertrekken, schuift de vertrekdatum ook steeds verder op.” De TUI-topman denkt dat deze zomer niet de uitermate slechte zomer van 2009 doet vergeten. „Daarvoor zitten we nu te ver in het seizoen. Mensen die dachten dat we in 2010 het gat van 2009 nog zouden goedmaken, waren te optimistisch.”

Verreweg de meeste mensen die wel op vakantie gaan, kiezen voor een vliegvakantie. Het totaal aantal mensen dat een vliegreis boekte, daalde met 0,6 procent. Bij bestemmingen binnen Europa was de daling 2,3 procent. De verre vliegreizen, die vorig jaar door een heel zwaar dal gingen, pakken nu 6,1 procent terug.

Bij de vliegreizen zijn Spanje, Griekenland en Turkije, in die volgorde, nog steeds het meest gewild. Wel kreeg Spanje een daling van 9,6 procent voor de kiezen. Daar was vorig jaar ook al een forse daling te zien. „Mensen boeken zeker in deze tijd graag een all-inclusive reis zodat ze weten waar ze aan toe zijn. En in dat geval krijg je in Turkije meer waar voor je geld.” Ook lijdt Spanje onder de almaar toenemende populariteit van de Nederlandse Antillen en in het bijzonder Curaçao. „Het is maar vier uur verder vliegen, het is ‘zonzekerder’ en het is toch een beetje Nederland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer