Politiek

Pechtold wijst Lubbers op ‘spelregels’

DEN HAAG – D66-leider Pechtold heeft maandag zijn „verbazing en ontsteltenis” kenbaar gemaakt aan informateur Ruud Lubbers. Pechtold heeft kritiek op de wijze waarop VVD, CDA en PVV elkaar nu lijken te gaan vinden in een minderheidskabinet.

Redactie digitale media
2 August 2010 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 11:21
D66-leider Pechtold staat de pers te woord na zijn ontmoeting met Lubbers. Foto ANP
D66-leider Pechtold staat de pers te woord na zijn ontmoeting met Lubbers. Foto ANP

„Ik heb de informateur erop gewezen: laten we ons aan de spelregels houden”, aldus Pechtold maandag aan het begin van de middag na afloop van het gesprek met Lubbers.

Het zit de D66-voorman niet lekker dat zijn partij al jaren pleit voor een andere aanpak van de formatie en dat juist VVD en CDA - „partijen die elke vernieuwing tegenhielden” - nu deze weg inslaan. Pechtold: „Wij zijn ervoor om de procedure op een adequate manier te moderniseren. Maar nu zeg je eigenlijk: vergeet de informateur, we zoeken het wel uit in de achterkamertjes.” De aanpak van VVD, CDA en PVV holt volgens hem ook de rol van het staatshoofd in de formatie uit.

Pechtold heeft in het gesprek met Lubbers ook aangegeven waarom dit minderheidskabinet volgens hem geen goede zaak is: „Dit kabinet is niet stabiel en heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, het gaat hervormingen niet doorvoeren, het polariseert en dit is slecht voor het aanzien in het buitenland”.

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks vindt dat de wens van de VVD, PVV en het CDA voor een rechts minderheidskabinet nu niet gehonoreerd mag worden. Informateur Lubbers moet wat haar betreft aan de koningin laten weten dat een rechts meerderheidskabinet niet gevormd kan worden en dat nu eerst andere meerderheidsvarianten grondig onderzocht moeten worden.

Halsema sprak Lubbers maandag telefonisch over de ontwikkelingen in de kabinetsformatie. Volgens haar heeft een gewoon kabinet met een meerderheid in de Tweede Kamer de voorkeur wat betreft de politieke stabiliteit en gezien de moeilijke economische situatie.

GroenLinks wil nog steeds het liefst paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks). Maar er zijn ook nog andere varianten denkbaar, stelt Halsema. Ze wijst op een centrumlinks kabinet (PvdA, CDA, SP, GroenLinks), een middenkabinet (VVD, CDA, D66, GroenLinks en CU) of een middenvariant (PvdA, CDA, D66, GroenLinks, CU) of een extraparlementair kabinet (VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer