Topadviseur van Saddam Hussein geeft zich over
Een van de belangrijkste adviseurs van Saddam Hussein, luitenant-generaal Amer al-Saadi, heeft zich zaterdag overgegeven aan de Amerikaanse strijdkrachten in Bagdad.
Al-Saadi, Saddams voornaamste adviseur op het gebied van chemische en biologische wapens, had een cameraploeg van de Duitse televisiezender ZDF gevraagd zijn overgave te filmen, als garantie voor zijn veiligheid.
Al-Saadi is de eerste van de Amerikaanse lijst van 55 meest gezochte Iraakse kopstukken die zich overgeeft. Hij wendde zich tot het ZDF-team omdat hij een Duitse vrouw heeft. Hij zei tegen de ZDF-ploeg niet te weten wat er met Saddam is gebeurd.
Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst is de arrestatie van Al-Saadi van groot belang. Al-Saadi weet vermoedelijk waar Irak zijn massavernietigingswapens verborgen houdt, hoeveel van die wapens het heeft geproduceerd en waar andere wapenexperts zich verscholen houden, zei een bron binnen de inlichtingendienst. In een interview met de ZDF verklaarde Al-Saadi evenwel dat Irak geen massavernietigingswapens meer heeft en dat er dus geen reden was om een oorlog tegen zijn land te beginnen.
Tot nu toe hebben de Amerikaanse en Britse troepen in Irak geen sporen van massavernietigingswapens gevonden. De geallieerde legerleiding verwacht echter dat het zoeken naar de verboden wapens spoedig resultaat zal opleveren nu het regime in Bagdad is gevallen en betrokkenen bij het Iraakse wapenprogramma niet meer bang hoeven te zijn voor represailles van hogerhand als ze tegenover westerlingen uit de school klappen.
Al-Saadi beweert de gehele duur van de oorlog thuis in zijn villa te hebben gezeten. Al-Saadi benadrukte in het interview met de Duitse zender voorts dat hij geen lid is van de Ba’ath-partij en ook geen functie bekleedt binnen een van de gevreesde geheime diensten. Hij zei zich te hebben overgegeven omdat hij weet dat hij onschuldig is. Volgens de zender had de sjiitische wetenschapper vrijdagavond thuis op BBC gezien dat hij werd gezocht en daarop meteen besloten zich vrijwillig te melden.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, haalde in februari van dit jaar nog fel uit naar Al-Saadi, in een uiteenzetting voor de Veiligheidsraad. Al-Saadi „werkt niet samen, maar bedreigt; hij ontwapent niet, maar ondermijnt het werk van de inspecteurs; hij steunt de inspecteurs niet, maar frustreert hen en zorgt ervoor dat ze niets te weten komen.” Al-Saadi sprak de beschuldigingen van Powell direct tegen en verweet de Amerikaanse minister de voor Irak belastende feiten te hebben verzonnen. Later stelde het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties vast dat een deel van de ’feiten’ waarop Powell zijn beschuldigingen aan Irak baseerde, inderdaad niet klopte.