Buitenland

Sarkozy bezoekt Andorra in crisis

ANDORRA LA VELLA (ANP) – Nicolas Sarkozy brengt donderdag voor het eerst sinds hij president van Frankrijk is een bezoek aan het dwergstaatje Andorra in de Pyreneeën. Sarkozy is uit hoofde van zijn functie automatisch ook staatshoofd van Andorra, een positie die hij niet als enige heeft.

29 July 2010 12:52Gewijzigd op 14 November 2020 11:19

Andorra heeft twee heersers sinds een oorlog tussen de graaf van het Zuid-Franse Foix en de bisschop van het Noord-Spaanse Urgell in de 13e eeuw. De rechten van de graaf van Foix zijn inmiddels overgegaan op de president van de Franse Republiek.

Vorig jaar had Sarkozy nog gedreigd op te stappen als co-staatshoofd van Andorra omdat het land fungeert als paradijs voor Franse belastingontduikers, zo meldden Franse media. Inmiddels zijn de Frans-Andorrese betrekkingen verbeterd omdat de Algemene Raad, het parlement van Andorra, wetten heeft aangenomen die het bankgeheim deels opheffen.

Sarkozy ontmoet donderdag in Andorra de andere ‘co-prins’, aartsbisschop Joan Enric Vivès Sicilia van Urgell. Ook houdt hij twee toespraken, voor de Algemene Raad en op de Plaça del Poble (Plein van het Volk) in de hoofdstad Andorra La Vella, waar de 81.000 Andorrezen de gelegenheid krijgen hun co-staatshoofd te zien. Alle werkgevers in Andorra zijn verplicht hun werknemers voor de gelegenheid drie uur buitengewoon betaald verlof te geven.

Naast de miljoenen toeristen en pelgrims die Andorra elk jaar bezoeken, was de bankensector met het vele zwarte geld uit Frankrijk en Spanje jarenlang een belangrijke inkomstenbron voor het bergvorstendommetje. Nu de fraude onder Europese druk aan banden is gelegd, betekent dat het „einde van het gouden tijdperk”, aldus de Franse krant La Dépêche.

De Andorrese overheid moet op zoek naar andere inkomstenbronnen. Bij het parlement ligt een wetsontwerp om btw en inkomstenbelasting in te voeren. Om de Andorrezen te laten wennen aan de nieuwe kosten, wordt laag ingezet op 4,5 procent btw en 10 procent inkomstenbelasting.

Het is niet makkelijk om in Andorra financieel-economisch beleid te voeren, want het landje weet niet eens hoe groot zijn bruto binnenlands product is, aldus de voorzitter van de commissie financiën van de Algemene Raad.

Tot overmaat van ramp kent Andorra door de crisis voor het eerst met werklozen. Vroeger werden gewoon wat Franse, Spaanse of Portugese gastarbeiders weggestuurd als het wat minder ging met de economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer