Winst en productiegroei voor Shell
DEN HAAG (ANP) – Shell heeft in het tweede kwartaal van dit jaar zowel de winst als de productie zien stijgen. De Nederlands-Britse oliemaatschappij profiteerde onder meer van een flink hogere omzet in vloeibaar gas (lng) en een hogere olieprijs. Als gevolg van een eerder aangekondigde reorganisatie wist Shell ook een kostenbesparing van circa 3,5 miljard dollar op jaarbasis te realiseren.
De zogenoemde ccs-winst van Shell, de winst zonder vertekenende effecten van voorraden, bedroeg over het tweede kwartaal 4,53 miljard dollar. Geschoond van eenmalige effecten bedroeg de ccs-winst 4,2 miljard dollar, hoger dan de verwachting van analisten. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de geschoonde ccs-winst nog ruim 3,1 miljard dollar.
Topman Peter Voser liet weten „dat het dieptepunt van 2009 voorbij is”, maar dat de vooruitzichten voor de toekomst nog steeds „onzeker” zijn. Voser meldde verder dat de eerder aangekondige reorganisatie (Transition 2009) was afgerond en dat Shell de doelstellingen wat betreft kostenbesparingen en afbouw van het personeelsbestand ruimschoots heeft gehaald. In totaal hebben 7000 mensen het bedrijf verlaten.
Ruim twee derde van de ccs-winst van Shell kwam voor rekening van de divisie upstream, die de olie en gas naar boven pompt. De downstream-divisie, waar onder meer de raffinage-activiteiten onder vallen, boekte ook een hogere winst dan analisten hadden voorspeld.
De goede prestatie van downstream kwam onder meer voor rekening van het kostenbesparingsprogramma. Ook de verkoop van enkele onderdelen en goede resultaten van de divisie chemie, die een volumegroei van 18 procent neerzette, droegen bij aan de goed resultaten.
Met name de groei in volumes zorgde voor tevredenheid onder analisten. „De nieuwe directie mikte op productiegroei en je ziet daar nu de eerste effecten van”, aldus analist Tom Muller van zakenbank Theodoor Gilissen.
Shell kreeg steun in de rug van de gestegen olieprijs. De prijs die het concern wereldwijd voor zijn olie kreeg lag 41 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2009. De gasprijs steeg met 15 procent.
De totale olie- en gasproductie steeg met 5 procent tot 3,11 miljoen vaten per dag. De omzetvolumes van vloeibaar gas lagen 34 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van de gas in de totale productie van Shell steeg ook licht ten koste van de olie.
Voser kondigde verder aan in de periode 2010-2011 voor 7 tot 8 miljard dollar aan bezittingen te willen verkopen. Tegelijkertijd kijkt Shell ook uit naar mogelijke aankopen. De topman zei in een toelichting ook te kijken naar de activiteiten die concurrent BP wil afstoten.
Door de olieramp in de Golf van Mexico en het daaropvolgende (tijdelijke) Amerikaanse moratorium op het boren naar olie in zee, moest Shell een aantal boorplatformen in de regio stilleggen. Voser verdedigde het diepzeeboren en zei dat Shell voortdurend werkt aan de verbetering van de veiligheid. Wel liet de topman weten nooit te kunnen uitsluiten dat er nog een olieramp kan plaatsvinden.