Bevolking van Hongarije en Malta kiest voor EU
In Hongarije en op Malta heeft de bevolking zaterdag via een stemming groen licht gegeven voor aansluiting bij de Europese Unie. Beide landen behoren tot de tien kandidaat-lidstaten die op 1 mei 2004 de overstap maken.
In de genoemde voormalige communistische natie vond een referendum plaats. Meer dan acht van de tien personen die daaraan deelnamen, gingen akkoord met de beoogde toetreding. Het resultaat van 83,8 procent bleek aanzienlijk af te wijken van recente opiniepeilingen. Die voorspelden dat niet meer dan zo’n 64 procent ”ja” zou zeggen.
De opkomst viel juist tegen. Die was met 45,6 procent lager dan bij de laatste parlements- en gemeenteraadsverkiezingen. Toch geldt de volksraadpleging als bindend. Dat is het geval als minimaal een kwart van alle stemgerechtigden hetzelfde standpunt huldigt. De regering had echter gehoopt dat, om het verwerven van het EU-lidmaatschap meer glans en een solide basis te geven, ten minste 70 procent van de burgers hun stem zouden uitbrengen.
Alle partijen in het Hongaarse parlement steunen de plannen. Premier Medgyessie zei in een reactie op de uitslag: „Het is erg goed dat we ons bij de Europese familie scharen, een grote familie die er waarden op nahoudt. Wij delen die waarden met de overige partners.” En verder sprak hij de verwachting uit dat zijn land door de aansluiting bij de Unie welvarender zal worden.
Op Malta mochten de bewoners een nieuwe volksvertegenwoordiging kiezen. Daarbij behield de pro-Europese Nationalistische Partij van premier Fenech Adami de meerderheid. Zij behaalde 51,7 procent. De socialisten, die de afgelopen jaren de oppositie vormden, bleven steken bij 47,6 procent. Van de kiezers kwam 96 procent opdagen.
Eerder, op 8 maart, keurde bij een niet-bindend referendum 53,6 procent van de mensen op de eilandengroep in de Middellandse Zee de overstap naar de EU al goed, maar de Labour Party, onder aanvoering van Sant, vroeg zich af of die peiling het oordeel van de Maltezen wel juist weergaf. Zij betoogde dat gezien de opkomst van 91 procent eigenlijk slecht 48 procent ”ja” had gezegd.
In een overwinningstoespraak stelde Fenech Adami zondag tevreden vast: „De EU-kwestie is nu definitief opgelost. Dit bevestigt voor de tweede maal in zeer korte tijd de wens van de bevolking.”
Overmorgen tekenen de regeringsleiders van de huidige lidstaten en van de tien nieuwkomers in Athene het verdrag dat de uitbreiding van de Unie regelt. Behalve Hongarije en Malta maken volgend jaar Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slovenië en Slowakije eveneens hun opwachting. Op Cyprus na organiseert elk van de kandidaten een referendum. Ook in Slovenië hebben de burgers reeds ingestemd.