Noord-Korea tot overleg bereid
Noord-Korea heeft zich voor het eerst bereid getoond om met meer landen overleg te voeren over zijn omstreden kernwapenprogramma.
Als de Verenigde Staten bereid zijn hun opstelling drastisch te wijzigen, zal Pyongyang niet langer vasthouden aan zijn eis dat er alleen met de VS wordt gesproken, zo stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken van het communistische regime zaterdag.
Zuid-Korea is blij met de Noord-Koreaanse stap. President Roh Moo-hyun zei gisteren ervan overtuigd te zijn dat het conflict op vreedzame wijze kan worden opgelost door diplomatie en dialoog. De regering in Seoul hoopt dat Noord-Korea bereid is zijn kernwapenprogramma stop te zetten in ruil voor hulp en betere betrekkingen met de buitenwereld.
Tot nu toe wilde Pyongyang alleen rechtstreeks met de VS praten, om van dat land een niet-aanvalsverdrag te eisen. De VS staan daarentegen op multilaterale besprekingen. „De oplossing van de kwestie hangt af van de ware bedoelingen van de VS”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang tegen het persbureau KCNA.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington liet weten de uitlatingen van het communistische regime met aandacht te volgen. Noord-Korea heeft Washington er de laatste tijd herhaaldelijk van beschuldigd te broeden op een aanval op het land. De nieuwste uitlatingen van Pyongyang zouden de spanningen op het Koreaanse schiereiland enigszins kunnen verlichten.
Zuid-Korea heeft een „wegenkaart” opgesteld die een einde kan maken aan de crisis rond bovenbuur Noord-Korea. Het plan is ingediend bij de Amerikaanse ambassadeur in Seoul, Thomas Hubbard. Seoul stelt voor dat Noord-Korea zijn omstreden nucleaire programma bevriest in ruil voor de levering van energie.
De term ”wegenkaart” is een verwijzing naar het plan dat er ligt voor de oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Noord- en Zuid-Korea gelden als aartsvijanden. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde met een bestand. Een vredesakkoord is nooit getekend.