Wetenschap & techniek

Dierentuin gaat fokken met cellen van dode beesten

De dierentuin van San Diego heeft het plan opgevat om bevroren cellen van dode dieren op kweek te zetten in een poging om levensvatbare nakomelingen te krijgen. De dierentuin hoopt zo bedreigde diersoorten te behoeden voor uitsterven.

28 July 2010 06:45Gewijzigd op 14 November 2020 11:19

San Diego Zoo heeft inmiddels samen met onderzoekers van het Scripps Research Institute in La Jolla stamcellen gemaakt uit huidcellen van een dode mandril, een bedreigde apensoort uit Equatoriaal-Guinea, Nigeria en Kameroen.

De wetenschappers willen de stamcellen opkweken tot spermacellen en eicellen die na bevruchting ingeplant kunnen worden in de baarmoeder van een levende aap. Ze hopen zo levensvatbare nakomelingen te krijgen, zo maakten ze bekend tijdens een bijeenkomst van de International Society for Stem Cell Research in San Francisco eerder deze maand. Jeane Loring, een van de onderzoekers van Scripps stelde: „We kunnen zo fokken met dode dieren.”

Vorig jaar is voor het eerst een uitgestorven diersoort, de Pyrenese steenbok, gekloond uit ingevroren huidcellen. De steenbok, waarvan een tamme geit draagmoeder was, ging kort na de geboorte dood. Andere onderzoekers werken met intact DNA van een bevroren wolharige mammoet. Hun pogingen hebben tot op heden niets opgeleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer