Turkije beraadt zich op actie in Noord-Irak
De Turkse regering en de legertop hebben vrijdag plannen om extra troepen naar Noord-Irak te sturen opnieuw bekeken. Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül zei echter dat Turkije nog niets zal ondernemen.
Turkije heeft gedreigd militairen naar Noord-Irak te sturen als de Iraakse Koerden de controle krijgen over de steden Mosul en Kirkuk. De controle over de steden zou de Koerden een basis geven voor een eigen staat, wat volgens Turkije ook een impuls kan geven aan de onafhankelijkheidsaspiraties van de Turkse Koerden. De Koerden trokken donderdag en vrijdag de twee belangrijke Noord-Iraakse steden binnen nadat het regime van Saddam Hussein was ingestort.
De Verenigde Staten, die vrezen dat de Turken en de Koerden in Noord-Irak slaags zullen raken, hebben verzekerd dat zij het gezag in de steden zullen overnemen. Turkije is uitgenodigd om militaire waarnemers te sturen. Vrijdag hebben de Amerikanen inderdaad Kirkuk onder hun controle gebracht, zei Gül, en de Iraaks-Koerdische strijders verlieten de stad. Mosul zou spoedig volgen.
„In het licht van nieuwe ontwikkelingen hebben wij de paraatheid van onze troepen bekeken, zowel in Noord-Irak als langs de grens, en plannen voor versterkingen”, verklaarde Gül. „We hebben allerlei plannen voor als het nodig is, maar ondernemen voorlopig geen actie.”
Turkije heeft naar schatting 5000 militairen in Noord-Irak gelegerd. Tienduizenden troepen met tanks, houwitsers en pantserwagens zijn langs de grens met Irak gestationeerd.
Het persbureau Reuters bevestigde dat Koerden de stad Kirkuk verlaten en dat de Amerikanen bezig zijn olievelden en het vliegveld te bezetten. Een woordvoerder van de Patriottische Unie van Koerdistan zei eerder dat ongeveer 10.000 Koerdische strijders die Kirkuk hadden ingenomen, de stad vrijdag verlieten, maar dat een klein aantal achterblijft om de Amerikanen te helpen.