Critici leggen vinger bij slechte voorbereiding feest
DUISBURG – In binnen- en buitenland krijgt de organisatie van de Love Parade in het Duitse Duisburg er flink van langs. Critici in Duitsland spreken openlijk uit dat de organisatie uit kostenoverwegingen heeft beknibbeld op de veiligheid.
Niet meer dan 16 meter breed en 100 meter lang is de tunnel waardoor honderdduizenden bezoekers het voormalige rangeerterrein konden bereiken.
Over de veiligheid van de locatie was in de weken voor het internationale dans- en muziekfeest al veel te doen geweest. Journalisten die goed op de hoogte waren van de omstandigheden, stelden op persconferenties voorafgaand aan de Love Parade kritische vragen. Hun bezwaren werden weggewuifd. Brandweer en politie hadden een plan ingediend waardoor de veiligheid voor bezoekers was gewaarborgd. En daarmee was de kous af. In het plan werd echter geen rekening gehouden met het zogeheten flessenhalsscenario zoals dat zich in en rond de tunnel voordeed.
Het feest ging na het dodelijk incident bij de tunnel gewoon door. Bezoekers dansten en dronken dat het een lieve lust was, terwijl verderop zeker 15 doden en 300 gewonden op de grond lagen. Op het moment dat de organisatie omriep dat er mensen waren omgekomen, klonk er luid applaus bij de doorfeestende menigte.
Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing aan de Politieacademie in Apeldoorn, noemde de tragedie in Duisburg maandagochtend op Radio 1 „een geweldige schande. Dit had niet gehoeven. We weten nationaal en internationaal zo veel over de gevaren van grote mensenmassa’s. Goede preventieve maatregelen en een gedegen voorbereiding zijn van groot belang.”
De lector wijst op het belang van voortdurende monitoring van de situatie. „Als een organisatie dat goed uitvoert, dan zou ze ook direct zien als het anders loopt dan ze had gedacht. Het geeft de mogelijkheid om op tijd in te grijpen. De Amsterdamse burgemeester riep bij de huldiging van het Nederlands elftal de fans ertoe op niet meer naar de hoofdstad te komen. Daarmee voorkom je dat de druk verder wordt opgebouwd. Als mensen al in de stad zijn, kun je die overdruk niet meer voorkomen.”
Adang noemt het „merkwaardig en schandalig” dat ontsnappingsroutes op het terrein ontbraken. „Ik kan daar niet bij. Het is natuurlijk een belangenafweging van organisatoren die een mooi feest willen bouwen en gemeenten die zich willen profileren. Maar er mag nooit worden getornd aan de veiligheid.”
De ramp in Duisburg is de grootste sinds op een Deens festival in 2000 negen mensen in de verdrukking om het leven kwamen. Tot enkele jaren geleden werd de Love Parade in Berlijn georganiseerd. Op het hoogtepunt in 1999 kwamen er 1,5 miljoen mensen naar het openluchtfeest. Geplaagd door financiële problemen en strubbelingen met het stadsbestuur bracht de organisatie het evenement elders onder.