Kerk & religie

Ds. Goedhart: Vrijheid is geen recht, maar een roeping

BIDDINGHUIZEN – „Eén ding is zeker: de Heilige Geest is hier aanwezig. En, zoals de Bijbel zegt: Waar de Geest is, daar is vrijheid.” Dat zei ds. J. M. Goedhart uit Spijkenisse zaterdagavond op de eerste dag van de zomerconferentie van vernieuwingsbeweging New Wine.

Van een medewerker
26 July 2010 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 11:17
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

Drieduizend mensen bivakkeren een week lang op het festival­terrein bij Walibi in Biddinghuizen, om samen met nog eens 2000 daggasten te ervaren wat „vrijheid” is. „Vrijheid om te reageren op Zijn stem, vrijheid om dingen anders te doen dan de traditie het voorschrijft, vrijheid om je te ontworstelen aan de druk van de omringende cultuur”, aldus ds. D. A. Westerkamp, voorzitter van New Wine Nederland, in het programmaboekje.

Het aantal deelnemers aan de conferentie is met 20 procent gegroeid ten opzichte van de vorige keer. Volgens manager Rens Huizenga komt dat doordat mensen een diep verlangen hebben om God beter te leren kennen. De kerken hebben hen daarbij te vaak „vastgezet”, vindt hij. „Het verlangen naar vrijheid is heel reëel.” Toch wil hij geen „muiterij” onder kerkleden ontketenen. „We beginnen bij de leiders. Voor woensdag hebben we predikanten uitgenodigd.”

Een greep uit het programma. Hoofdspreker is de Zuid-Afrikaan Duncan McLea. Hij spreekt onder andere over ”Vrij van angst”, ”Vrij van de macht van de vijand”, ”Vrij om te dienen” en ”Vrij om te regeren”. Er zijn verder bijeenkomsten over bijvoorbeeld ”bevrijdingspastoraat in evenwicht”, over tongentaal („We gaan er, met begeleiding van muziek, ook praktisch mee aan de slag”) en over de theologie van het Koninkrijk („een heel nieuwe orde voor deze werkelijkheid, waarbij Hij mensen inschakelt die Hem willen volgen”).

Iedere dag begint met een „dynamisch gebed.” „U wordt hierbij geprikkeld om gedurende de dag meer van God te verwachten. Door een afwisseling van zingen en verschillende gebedsvormen kunt u deze bidstonden zeer dynamisch noemen. Wilt u uw eigen gemeentebidstonden nieuw leven inblazen, dan heeft u nu de kans om te ervaren wat onder andere een stereogebed, popcornpraise en Koreaans gebed inhoudt.”

Ds. Goedhart, predikant van de protestantse wijkgemeente De Brug in Spijkenisse, hield een openingslezing over ”Geroepen om vrij te zijn”. Hierin stond hij stil bij wat vrijheid volgens de Bijbel is. „Echte vrijheid vind je alleen in relatie. In de verbondenheid met Jezus ga je vrucht dragen, zoals een rank aan een wijnstok. Dan ga je worden zoals God bedoeld heeft dat je zou zijn en ben je vrij.”

In de huidige samenleving wordt vrijheid vaak als een recht opgevat, aldus ds. Goedhart, die binnen afzienbare tijd namens de Gereformeerde Zendingsbond wordt uitgezonden naar Peru. „De vrijheid, gelijkheid en broederschap van de Franse Revolutie hebben diep doorgewerkt. We vatten vrijheid op als het recht om te leven zoals we zelf willen. Paulus gaat echter dieper: hij ziet vrijheid niet als een recht, maar als een roeping. God verlangt ernaar dat we in innerlijke, geestelijke vrijheid leven, zodat we Jezus kunnen navolgen.”

Het beeld dat Paulus gebruikt, is dat van een kind. „Hij schrijft aan de Galaten dat we geen slaven meer zijn, maar dat we door wat Jezus heeft gedaan, zijn vrijgekocht van de wet. De wet veroordeelde ons en zei dat we steeds tekortkwamen. Maar door Jezus heeft God ons de vrijheid van genade geschonken.”

Die vrijheid is volgens de predikant uit Spijkenisse nauw verbonden met liefde. „Liefde en aanbidding zijn onze diepste bestemming. Maar voor liefde is vrijheid nodig.”

Toch leven christenen vaak met de vraag hoe het dan kan dat ze zich zo vaak niet vrij voelen. „Hoe kan het dat mijn denken vastloopt, dat ik soms het gevoel heb dat ik in een houdgreep gehouden word?” Dat Christus heeft bevrijd, is voltooid verleden tijd, aldus 
ds. Goedhart. „Nu moeten wij 
in die vrijheid leven. Wij 
mogen het cadeau uitpakken; daar zijn we ons hele leven 
mee bezig.”

Het is als met een vogel in een kooi, zo zei het bestuurslid van New Wine: „Het deurtje is opengezet, hij is vrij om eruit te gaan. Maar hij voelt telkens de neiging om weer naar zijn kooi terug te vliegen. Zo zijn wij ook vrijgemaakt door Jezus, maar we blijven vaak nog gebonden door de zonde, omdat we ons daarin thuis voelden.”

Paulus waarschuwt in zijn Galatenbrief ook voor een verkeerd gebruik van vrijheid. „Vrijheid is niet bedoeld om onze eigen verlangens te bevredigen, maar om elkaar te dienen. Laten we ons leiden door ons vlees of door de Geest? Je kunt niet doen wat je maar wilt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer