Buitenland

VS blijven tot regering stevig in het zadel zit

Het Amerikaanse leger blijft in Irak totdat in Bagdad een vrije regering stevig in het zadel zit. Dat heeft commandant generaal Tommy Franks vrijdag in een verklaring aan de troepen laten weten.

AP
11 April 2003 21:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Franks gaf de eenheden ook nieuwe instructies voor hun optreden in Bagdad, nu de Iraakse hoofdstad onder Amerikaanse controle is. Volgens de nieuwe instructies mag geen dodelijk geweld worden toegepast om plunderingen te voorkomen en moeten ambtenaren in de gelegenheid worden gesteld om aan het werk te gaan.

Wat de Iraakse bevolking betreft zei Franks dat ziekenhuizen, bedrijven en moskeeën open dienen te blijven. Scholen moeten weer opengaan en absenteïsme registreren. Politie, brandweer en personeel van hulpdiensten moeten zich op hun werk melden, tenzij hun anders wordt verteld.

Het Iraakse publiek mag niet in het openbaar wapens dragen en moet ophouden met plunderen.

Het Amerikaanse Central Command heeft gisteren een opsporingslijst verspreid met de namen van 55 voormalige kopstukken van het bewind van Saddam Hussein. De foto’s en signalementen van de gezochte figuren zijn op kaarten gezet, die aan duizenden Amerikaanse militairen worden uitgedeeld en op posters en folders die onder het Iraakse publiek worden verspreid. Woordvoerder Vincent Brooks zei dat op de lijst personen staan die gevangengenomen of gedood mogen worden, of mogelijk al gedood zijn.

De Amerikanen hebben in de oorlog twee plaatsen gebombardeerd waarvan zij vermoedden dat Saddam zich er ophield. Of Saddam de aanvallen heeft overleefd is onduidelijk. Een kopstuk van wie wel wordt aangenomen dat hij dood is, is Ali Hassan al-Majid, ook wel Chemische Ali of Ali Chemicali genoemd vanwege zijn rol bij het gebruik van chemische strijdmiddelen tegen Iraakse Koerden. Brooks suggereerde dat ook minister van Informatie Mohammed Saeed al-Sahhaf, die tot op de dag van zijn verdwijning, dinsdag, volhield dat Irak op het slagveld alleen maar successen boekte, op de lijst staat. „In het pak kaarten zitten ook jokers”, zei hij.

Brooks zei verder dat Amerikaanse eenheden in de omgeving van Tikrit, de geboorteplaats van Saddam en de laatste grote stad die nog in Iraakse handen is, vijf kleine vliegtuigen hebben vernield die onder camouflagenetten langs snelweg nummer 1 waren verstopt. De vliegtuigen hadden gebruikt kunnen worden om te ontsnappen of om massavernietigingswapens te verspreiden, zei Brooks.

Volgens Brooks zijn er steeds meer aanwijzingen dat Iraakse leiders het land proberen uit te vluchten. Op sommige plaatsen hebben hevige vuurgevechten plaatsgevonden omdat er vermoedens bestonden dat gezochte Irakezen probeerden te vluchten. Een Iraakse kolonel die verantwoordelijk was voor grensovergangen naar Syrië langs de snelwegen 10 en 11, heeft zich volgens Brooks overgegeven, waardoor de grensposten in handen van de Amerikanen zijn. Veel leden van het Iraakse regime willen volgens de Amerikanen onderduiken in Syrië.

De woordvoerder van Central Command zei dat Amerikaanse eenheden de plunderingen in de Iraakse steden proberen in te dammen, maar niet als politiemacht zullen optreden. „Wij moeten geduld betrachten. Wij oefenen niet zo’n strakke greep uit op de bevolking als het regime.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer