„Antibiotica voorkomen longontsteking op ic”
VELDHOVEN – Preventieve behandeling met SDD, een soort antibiotica, kan longontsteking bij beademde patiënten op de intensive care (ic) voorkomen. Dat meldt het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.
Longontsteking is een van de meest voorkomende complicaties bij beademde patiënten op de ic. Na invoering van de preventieve therapie, selectieve darmdecontaminatie genoemd, komen longontstekingen bij deze kwetsbare groep ic-patiënten niet meer voor, zo meldt het Brabantse ziekenhuis.
Het Máxima Medisch Centrum baseert zich hierbij op de jaarlijkse registratie en toetsing van het landelijke kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg, het Centraal Begeleidingsorgaan (CBO).
De preventieve behandeling verhoogt de overlevingskans van de patiënten. Ook kunnen ze gemiddeld sneller van de ic naar een gewone verpleegafdeling en daarmee kunnen ze uiteindelijk ook sneller naar huis. „Het creëren van een veilige omgeving voor een patiënt in een ziekenhuis is een belangrijke factor in het voorkómen van complicaties”, stelt dr. J. Eijkenboom, hoofd van de intensivecareafdeling.
Om het aantal longontstekingen dat ontstaat bij beademde patiënten goed in kaart te brengen, laat de ic-afdeling van het Máxima Medisch Centrum zich al enkele jaren registreren en toetsen door het landelijke kwaliteitsinstituut CBO. De keuring heeft plaats door zogeheten intercollegiale toetsing. Als voordeel hiervan noemt de arts dat de controle op een objectieve manier plaatsheeft door een erkend landelijk kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg.
„In 2008 kregen nog elf beademde patiënten op onze intensivecareafdeling een longontsteking als gevolg van een complicatie. Sinds de toepassing van de SDD-therapie is dit aantal gedaald naar nul. Ook dit jaar heeft nog geen enkele beademde patiënt een longontsteking gekregen”, aldus dr. Eijkenboom.