Kennisparken bundelen hightechbedrijven
DEN HAAG – Het Bioscience Park in Leiden en de High Tech Campus in Eindhoven zijn voorbeelden van plaatsen waar onderzoeksinstellingen en ondernemingen elkaar de afgelopen jaren hebben opgezocht.
Beide bedrijventerreinen bieden plaats aan enkele duizenden kenniswerkers. De campus in Leiden, die ontstond in de jaren tachtig, werkt nauw samen met de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Inmiddels zijn er ruim honderd bedrijven en instellingen in de biomedische industrie gevestigd. Zij maken samen gebruik van voorzieningen en diensten die specifiek zijn voor die sector. Met een universiteit en een academisch ziekenhuis om de hoek is er volop hoogopgeleid personeel voorhanden.
De High Tech Campus in Eindhoven ontstond eind jaren negentig op het terrein van het Philips Natuurkundig Laboratorium. Daar was in amper dertig jaar tijd ruim twee derde van de onderzoeksbanen verdwenen. Om de werkgelegenheid op peil te houden, werden andere technologiebedrijven uitgenodigd zich op het terrein te vestigen.
Behalve het restant van de researchafdeling van de elektronicagigant zijn er inmiddels zo’n negentig ondernemingen en instellingen gevestigd. De Technische Universiteit Eindhoven zorgt voor een constante aanvoer van arbeidskrachten.
Hoe een eventuele wetenschapscampus in Oss eruit zal zien, is nog niet duidelijk. Er zijn meerdere bedrijven in de medische industrie gevestigd in de Brabantse stad, maar er is geen universiteit. Ook moet nog blijken wie de bouw van zo’n sciencepark gaat betalen.
De Radboud Universiteit heeft zich bereid verklaard om ontslagen MSD’ers die een eigen bedrijfje op willen zetten, te helpen. Voorwaarde is dat de overheid hen voorziet van kredieten. Ook moeten de nieuwe ondernemingen zich vestigen op het aan de universiteit gelieerde Mercator Science Park in Nijmegen, circa 30 kilometer van Oss.