Handvatten voor geloofsoverdracht
Geloofsoverdracht… hoe doe je dat? Is het dagelijks Bijbellezen, het zingen van een lied voldoende om kinderen op te voeden in de christelijke leer? Andrea van Hartingsveldt-Moree heeft met haar boekje ”Gouden gezinsmomenten” een geslaagde poging gedaan om meer inhoud te geven aan de geloofsoverdracht.
De auteur heeft meer publicaties op haar naam staan die alle wat te maken hebben met kinderen en geloof. Het boekje dat ze nu heeft geschreven, wijkt af van de eerdere uitgaven omdat het materiaal dat geboden wordt uitgaat van het meervoudig leren. Dat houdt concreet in dat een kind niet alleen leert door horen, maar ook door zien en doen. De gezinsmomenten zijn zo vormgegeven dat alle zintuigen zo veel mogelijk worden ingeschakeld.
De titel ”Gouden gezinsmomenten” verwijst naar de gelegenheden waarbij we met onze kinderen spreken over God en Zijn dienst. „Zoals er iedere dag vaste tijden zijn om te eten en te drinken, zo is er in een christelijk gezin ook orde nodig voor de dienst van de Heere. De godsdienstige opvoeding mag geen sluitpost zijn voor als er nog wat tijd over is”, volgens de auteur. Regelmatig tijd nemen om met de kinderen na te denken over wat God in Zijn Woord zegt is noodzakelijk. Dit boekje kan ouders daarbij helpen.
Andrea van Hartingsveldt-Moree heeft in de Gezinsgids reeds enkele van deze gezinsmomenten gepubliceerd. In samenwerking met de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten verschijnen er nu twaalf in boekvorm. De auteur werd tot het schrijven van dit boekje geïnspireerd door de evangelische methode ”Family Builders”. Zij is heel positief over de manier waarop deze ouders hun kinderen onderwijzen. „Waarom vindt het op deze wijze met elkaar bezig zijn doorgaans niet plaats in reformatorische gezinnen?” vraagt ze zich in de inleiding af.
In ieder geval is ”Gouden gezinsmomenten” een overzichtelijk boekje. Ouders worden geïnstrueerd om het gezinsmoment zo goed mogelijk te laten verlopen. Na een korte introductie wordt verteld wat er nodig is. Soms geeft de auteur aan waar het materiaal te koop is, of biedt ze een (goedkoper) alternatief. ”Aan de slag” geeft het doel van het moment aan en onder het kopje ”De Bijbel erbij” wordt een onderbouwing vanuit Gods Woord gegeven. ”In gesprek” biedt richtinggevende vragen en antwoorden. Elk gezinsmoment wordt afgesloten met een psalm. Kortom, heel bruikbaar materiaal voor gezin, vereniging of jeugdclub.
Het boekje zou geschikt zijn voor kinderen tot 16 jaar. Dat lijkt me niet erg realistisch. Gezien de activiteiten die bij de momenten horen, is 12 jaar een betere grens. Het formaat van het boekje is handzaam, de uitvoering had wat frisser gekund. De omslag oogt door de donkere kleding van de kinderen wat somber. De foto’s zijn zwart-wit en geven de meer statische momenten weer. Het valt aan te bevelen om in een volgend deeltje wat actiefoto’s in kleur op te nemen.
Een ander aandachtspunt is de keus van de onderwerpen. Die is nu vrij selectief. Er zit geen logische volgorde in. In een volgend deel zou gedacht kunnen worden aan Bijbelse begrippen als genade, gerechtigheid, heiligheid et cetera. Vaak begrijpen jongeren de inhoud van deze woorden niet.
Een laatste aandachtspunt: zing niet alleen een psalm, maar leer de kinderen ook goede geestelijke liederen.
Deze kritiekpuntjes nemen niet weg dat ”Gouden gezinsmomenten” een boekje is dat ouders en jeugdwerkers prima materiaal in handen geeft om met kinderen te praten over Bijbel en geloof.
Gouden gezinsmomenten, Andrea van Hartingsveldt-Moree; uitg. Den Hertog, Houten, 2010; ISBN 978 90 331 2290 3; 84 blz.; € 9,50.